Atenție la sobe și instalații defecte: Pot deveni surse de incendiu și intoxicații
Angajații IGSU continuă să desfășoare în toate raioanele țării activități de prevenire a intoxicațiilor cu monoxid de carbon și a incendiilor în urma exploatării sobelor de încălzit.
Odată cu începerea sezonului rece a fost înregistrată o majorare a cazurilor de intoxicații cu monoxid de carbon și a cazurilor de deces în urma exploatării neregulamentare a sobelor de încălzit din locuințe.
Potrivit datelor statistice ale IGSU, în urma folosirii sobelor de încălzit, în perioada 01 – 30 octombrie 2024 au fost înregistrate 5 cazuri de intoxicații cu monoxid de carbon, în urma cărora au decedat 3 persoane, inclusiv un minor. Comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, cazurile de intoxicații cu produsele de ardere în urma utilizării sobelor au crescut. Astfel, în 2023 au fost raportate 2 cazuri de intoxicație cu produsele de ardere, iar persoane decedate nu au fost înregistrate.
În acest context, astăzi 01 noiembrie 2024, specialiștii IGSU au mers într-o gospodărie din localitatea Hulboaca, comuna Grătiești, municipiul Chișinău. Aici, pompierii au desfășurat activități de prevenire a incendiilor și intoxicațiilor cu monoxid de carbon, îndemnând oamenii să respecte cu strictețe regulile de securitate la utilizarea sobelor de încălzit.
În cadrul activităților, specialiștii au recomandat gospodarilor să atragă o atenție sporită la verificarea sobelor înainte ca acestea să fie exploatate, asigurându-se că canalele de ventilare sunt curățate și neobturate. În cazul depistării unor defecte sau fisuri este obligatoriu ca acestea să fie imediat înlăturate.
Totodată, în vederea evitării intoxicării cu monoxid de carbon și a incendiilor în locuințe, persoanele au fost rugate să îndepărteze materialele combustibile din apropierea sobei, să nu lase focul fără supraveghere, iar pe timp de noapte acesta să fie neapărat stins. Mai mult, aprinderea focului prin stropirea cu benzină, petrol sau alte lichide ușor inflamabile este stric interzis.
De asemenea, salvatorii au comunicat cu oamenii despre pericolele ce pot surveni în urma incendiilor și intoxicațiilor cu monoxid de carbon, în caz de nerespectare a regulilor antiincendiare.
O atenție deosebită a fost acordată necesității instalării detectoarelor de fum în casele de locuit, astfel cetățenii au fost îndemnați să instaleze aceste aparate, care au un rol important la salvarea vieților omenești.
Mai mult, localnicii au fost îndemnați să ofere asistență și ajutor persoanelor cu nevoi speciale de sănătate și oamenilor în etate, la aprinderea focului în sobe și la încălzirea locuințelor cu alte surse de încălzit, cum ar fi cele electrice sau cele gazificate.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență continuă să desfășoare pe întreg teritoriul țării, astfel de activități de prevenire a intoxicațiilor cu monoxid de carbon și a incendiilor, izbucnite în urma exploatării diverselor surse de încălzit.