Publică un anunț
piatasud.md

Au fost ajustate tarifele la serviciile comunale în Cahul

Au fost ajustate tarifele la serviciile comunale în Cahul

Consilierii municipali au votat mărirea (ajustarea) tarifelor pentru serviciile comunale prestate de ÎM Gospodăria Comunal – Locativă Cahul în cadrul ședinței de ieri, 21 iunie 2022. 

Astfel, începând cu data de 01.07.2022, tarifele lunare pentru deservirea caselor de locuit de către Întreprinderea Municipală Gospodăria Comunal Locativă Cahul, după cum urmează: 

  • deservirea și întreținerea fondului locativ și a sistemelor interne de apeduct și canalizare – 1,55 lei/m2/lună;
  • chiria fondului locativ neprivatizat – 0,45 lei m/lună;
  • deservire ascensor – 22,70 lei/persoană/lună;
  • evacuarea și utilizarea gunoiului: sector comunal – 23,00 lei/persoană/lună; sector particular – 30,00 lei/persoană/lună, agenți economici – 323,00 lei/m3 (fără TVA); utilizarea gunoiului – 40,43 lei/m3.

La propunerea consilierului Vasile Vanțevici, veteranii de război vor primi scutirea de 50% la tarif, iar diferența va fi acoperită din profitul anual al întreprinderii. 

Totodată, au fost stabilite normele de acumulare a gunoiului de la obiectele obștești, întreprinderile de comerț și de menire social-culturală.

Precizăm că la acest subiect, în luna decembrie au avut loc audieri publice, iar creșterile aprobate reflectă necesitatea întreprinderii privind acoperirea cheltuielilor de bază în raport cu situația de la finele anului. 

Totodată, în cadrul ședinței Consiliului, aleșii locali au alocat din fondul de rezervă 200 mii lei pentru achitarea combustibilului de către ÎM GCL Cahul. Potrivit directorului, acest suport acoperă necesarul de combustibil pentru 1 lună.   

În cadrul dezbaterilor, consilierul municipal Valeriu Musteață a precizat că întreprinderea nu a prezentat un audit al activității economice pentru anul trecut, iar ajustarea tarifului ar urma fi făcută după evaluarea activității de către un auditor independent. De asemenea, acesta a declarat că cetățenii au așteptări de la întreprindere privind îmbunătățirea calității serviciilor prestate. 

Pe de altă parte, președintele comisiei buget și finanțe, Anton Vrabie, a menționat că ajustările vin doar să acopere cheltuielile de bază a întreprinderii, ori într-o zi nu va fi posibil evacuarea gunoiului din municipiu. 

Toate dezbaterile la acest subiect pot fi urmărite în înregistrarea ședinței.

Articole similare