Publică un anunț
piatasud.md

Finanțare de până la 200.000 lei oferite de GAL Lunca Prutului de Jos

Finanțare de până la 200.000 lei oferite de GAL Lunca Prutului de Jos

La data de 8 iulie, GAL Lunca Prutului de Jos a anunțat un nou apel de finanțare a proiectelor pentru membrii GAL sau care activează în regiunea Luncii Prutului de Jos. Eugenia Neagu-Stoica- managerul Gal Lunca Prutului de Jos, ne-a vorbit în cadrul emisiunii inDIRECT din 29 iulie 2021 despre ce înseamnă un GAL și despre apelul de proiecte. 

GAL – un grup de acțiune locală care are menirea de a implementa proiecte la nivel local în scopul dezvoltării socio-economice a zonelor rurale. GAL în lunca Prutului de Jos cuprinde localitățile: Crihana Veche, Pașcani, Manta, Vadul lui Isac, Colibași, Brînza, Văleni, Slobozia Mare, Cîșlița-Prut și Giurgiulești.

„GAL-urile implimentează abordarea LEADER. Abordarea LEADER are la bază 7 principii de bază, unul din care este abordarea de Jos în Sus, ceea ce înseamnă că oamenii simpli, oamenii de la sate au puterea de a schimba lucrurile la ei în localitate” afirmă Eugenia Neagu-Stoica.

Oricine poate deveni membru Gal întrunind câteva condiții: persoana trebuie să fie locuitor a unei din localitățile membre GAL; să fie aplicată o cerere; aprobarea cererii în cadrul consiliului GAL.

„În cei 3 ani de activitate GAL a finanțat și implementat 46 de proiecte de dezvoltare locală. Au fost finanțați reprezentanți din sectorul antreprenorial, public, civic” susține Eugenia Neagu-Stoica.

Proiectele, după cum se menționează, sunt din toate domeniile: agricol, non-agricol, proiecte de cultură, meșteșugărit autohton, educație ș.a.

Apelul de finanțare „Concept, creație și inovație” este pentru antreprenori, autorități publice locale și organizații non-guvernamentale. Prin acest apel, GAL-ul își propune să susțină ideile de dezvoltare a localităților din microregiune. În cadrul acestui apel sunt 2 măsuri LEADER: Măsura de Activizare și Măsura de Dezvoltare LEADER. În cadrul Măsurii de Activizare aplicantul poate solicita o finanțare între 20.000-80.000 lei, iar în cadrul Măsurii de Dezvoltare finanțarea este între 100.000-200.000 lei. În cadrul acestui apel vor fi finanțate maxim 12 proiecte. 

Menționăm că reprezentanții sectorului civic vin cu o contribuție de min. 10% din valoarea totală a proiectului, reprezentanții sectorului public vin cu o contribuție de 20%, iar reprezentații sectorului privat cu 40%.

Acest articol este produs cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Creșterea gradului de transparență a 5 autorități publice locale din raionul Cahul”, implementat de A.O. „Cahul 2030” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Articole similare