Braconaj pe lacul Beleu. Inspectorii de mediu au ridicat kilometri de plasă şi zeci de kilograme de peşte prins ilegal

Braconaj pe lacul Beleu. Inspectorii de mediu au ridicat kilometri de plasă şi zeci de kilograme de peşte prins ilegal
© sursa foto: publika.md

Kilometri de plasă şi zeci de kilograme de peşte prins ilegal au fost ridicate din lacul Beleu de către inspectorii de mediu. Bazinul acvatic face parte din Rezervaţia Naturală „Prutul de Jos”, iar pescuitul în acest lac este interzis pe tot parcursul anului, transmite publika.md.

Conducerea rezervației spune că nu are suficienți angajați pentru a asigura respectarea interdicţiei.

Nouă inspectori de mediu au efectuat razii timp de două zile în zona satelor Văleni şi Slobozia Mare din raionul Cahul. Ecologiștii au ridicat din lac peste 3 kilometri de plasă şi aproximativ 80 de kilograme de peşte pe care l-au eliberat.

Proprietarii plaselor nu au fost identificaţi. În zonele naturale protejate, pescuitul, cu excepţia celui ştiinţific, este interzis şi se pedepseşte cu o amendă de până la 1500 de lei.

La mijlocul lunii aprilie, poliţiştii de frontieră au prins doi tineri, care noaptea pescuiau ilegal în lacul Beleu. Atunci inspectorii de mediu au depistat 16 plase de monofilament, cu lungimea de 1600 de metri, și aproape 40 de kilograme de pește.

Directorul Rezervaţiei Naturale „Prutul de Jos”, Gheorghe Vasilica, spune că nu poate asigura paza lacului, mai ales că, în perioada sărbătorilor, numărul cazurilor de braconaj este în creştere.

„Paza lacului, zilnic o asigură patru persoane. Perimetrul îs zeci de kilometri. Ne trebuie sute de persoane ca să-l înconjurăm şi să nu permitem ca să intre.”, a comunicat directorul Rezervaţiei Naturale „Prutul de Jos”, Gheorghe Vasilica.

Beleu este unul dintre cele mai mari lacuri din ţară, cu o suprafață de peste șase kilometri pătrați. În perioada prohibiţiei, care va dura până în 14 iunie, pescuitul este interzis în toate bazinele acvatice din Moldova.

Poliția de Frontieră anunță că în acest weekend patrulele SPF Cahul au documentat zece persoane ce se aflau la pescuit cu ambarcațiunile și accesoriile necesare. Bărbații au fost observați cu ajutorul mijloacelor speciale de observare, după care s-a intervenit pentru contracararea acțiunilor ilegale în zona de responsabilitate, fiindu-le aplicate sancțiuni pentru încălcarea regimului zonei de frontieră. 

La observarea patrulei, unii pescari au aruncat legăturile de plase în apă fără a recunoaște că intenționau să pescuiască, ci își doreau să facă o plimbare pe lac. Unul dintre bărbați a fugit de la fața locului, însă la scurt timp a fost identificat și citat de a se prezenta la subdiviziune pentru audieri. 

În repercursiune, din lacul Manta au fost ridicate trei plase cu o lungime de 400 de metri și două bărci indisponibilizate la subdiviziunea Poliției de Frontieră, pentru cercetarea în continuare a cazurilor. De asemenea despre cele depistate au fost informați și reprezentanții Inspectoratului pentru Protecția Mediului, pentru luarea măsurilor ce se impun conform competențelor.

Articole similare