Bularu: Colegiul de Medicină din Cahul este o forjărie de cadre medicale de la sudul republicii

Bularu: Colegiul de Medicină din Cahul este o forjărie de cadre medicale de la sudul republicii

În luna mai s-au împlinit 75 de ani de la fondarea Colegiului de Medicină din or. Cahul- una din cele mai vechi instituții de învățământ din localitate. În cadrul emisiunii InDirect din 21 mai 2021, au fost invitați actualul director- Aliona Musteață și fostul director- Nicolae Bularu, care a activat în perioada 1994-2015.

„Pentru o viață de om 75 de ani este mult, pentru un colegiu este puțin” susține Nicolae Bularu.

Colegiul de medicină din mun. Cahul și-a început activitatea după cel de al doilea război mondial, în 1946 , cu 19 profesori și studenți în total. La început era o școală de moașe și felceri. Apoi fiind reorganizată în școala de medicină, iar în apr. 1992 în colegiu.

“Colegiul de Medicină este o instituție de calitate, care într-adevăr este o forjărie de cadre medicale de la sudul republicii, care fac specialiști de calitate” a declarat Nicolae Bularu.

La moment își fac studiile apr. 700 de elevi. Se pregătesc asistenți medicali dupa 2 programe de formare. Însă în anul viitor va fi doar un program cu specialitatea: Îngrijirea bolnavilor, calificarea- asistent medical. Studiile durează 5 ani și se realizează atât în limba română, cât și în limba rusă.

„Pregătirea profesională a viitorilor asistenți medicali este realizată de un corp didactic, un colectiv de profesori bine instruiți, profesionaliști, dedicați” afirmă Aliona Musteață. 

Dupa colegiu toți absolvenții primesc o îndreptaere sau repartizare la lucru în instituția din localitatea de unde provin, fiecare având o șansă la un lucru stabil. 

„Colegiul are un aspect și e așezat geografic într-un loc foarte frumos” menționează Nicolae Bularu.

Printre schimbările ce urmează, merge vorba despre un proiect prin programul de granturi oferit de primăria mun. Cahul prin bugetare participativă. Va fi destinat achiziționării de echipamente medicale și pentru amenajarea unei săli de simulare.

În atragerea cadrelor didactice, s-a înaintat un demers către autorități, pentru acordarea a 3 locuințe sociale pentru cadrele didactice care vor dori să activeze în cadrul colegiului și nu au un loc de trai.

Menționăm că în țara noastră în total sunt 5 colegii de medicină, iar la cel din Cahul își fac studiile elevi din mai multe regiuni din zona de sud a republicii.

Acest articol este produs cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Creșterea gradului de transparență a 5 autorități publice locale din raionul Cahul”, implementat de A.O. „Cahul 2030” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Articole similare