Sergiu Cornea, doctor habilitat în științe politice, rector la Universitatea de Stat "B.P. Hasdeu" din Cahul, și-a exprimat opinia referitoare la Strategia de reformă a administrației publice pentru perioada 2023-2030.
Acesta propus trei căi de rezolvare a problemei fragmentării teritoriale a Republicii Moldova. Prima cale este consolidarea voluntară, a doua cale este cooperarea intercomunală, iar a treia cale este crearea cadrului normativ favorabil pentru cooperarea în cadrul euroregiunilor.
„Republica Moldova are un mare avantaj că peste 80 la sută din teritoriu este pasibil de a participa la această cooperare. Statutul acesta de stat candidat pe care noi îl avem ar putea fi folosit cu maximum randament.”
Totodată, Sergiu Cornea a adăugat că este important să se acorde atenție capacității colectivităților locale de a fi autosuficiente.
„Reforma administrației publice trebuie să se concentreze pe stabilirea unor criterii clare pentru autosuficiența colectivităților locale, iar numărul acestora va putea fi discutat ulterior”, a menționat rectorul.
Propunera sa vizează depășirea fragmentării teritoriale și promovarea cooperării între diferitele comunități locale, în scopul dezvoltării lor durabile și eficiente.
Precizăm că astăzi la Cahul a avut loc audierea Strategiei de reformă a administrației publice pentru anii 2023-2030. La audieri au participat reprezentanții autorităților locale din raioanele Cantemir, Taraclia și Cahul, dar și reprezentanți ai societății civile.
CITEȘTE ȘI: Ion Dolganiuc despre reforma autorităților publice: Capacități sunt – nu este motivație
Proiectul Strategiei reprezintă viziunea Guvernului privind transformarea administrației publice centrale și locale, în contextul aderării la Uniunea Europeană și noilor realități socio-economice.
Documentul prezintă un set de politici publice unitar, coerent și cuprinzător care descrie viziunea, scopul, obiectivele, acțiunile și resursele necesare pentru realizarea reformei până în 2030. Necesitatea de reformare complexă a administrației publice centrale și locale vine din provocarea continuă cu care se confruntă acestea, și anume: capacitatea administrativă limitată, generată de atractivitatea limitată, de sistemul de salarizare fragmentat și incoerent, de limitările sistemului de recrutare, promovare, evaluare al funcției publice.
Proiectul Strategiei de reformă a administrației publice pentru anii 2023-2030 este disponibil pentru consultări publice pe portalul www.particip.gov.md, la următorul link: https://bit.ly/3jt5YMB
Până la 17 februarie, Cancelaria de Stat va sistematiza toate propunerile de modificare a noii strategii pentru elaborarea documentului final propus spre aprobare în ședință de Guvern.