Pe 2 iulie, de ziua municipiului Cahul, o dată la doi ani se organizează Festivalul Internațional Nufărul Alb, o frumoasă tradiție care datează din anii 80 ai secolului trecut.
Ștefan Bratu, a condus orașul Cahul în anii 1999-2003, din primii ani de indenpendneță deținând mai multe funcții de conducere în adminsitrația locală. Acesta ne povestește despre primele ediții ale Festivalului Nufărul Alb, cum se organiza în trecut, când în țară erau mai multe provocări de ordin social și economic.
„Primele ediții ale festivalului au fost dedicate promovării dansului, un element specific zonei de sud. Ansamblul „JOC” a fost printre primele colective care au pus bazele acestei manifestări culturale în 1989, iar Cahul a fost mereu un loc reprezentativ pentru acest festival”, spune Ștefan Bratu.
Inițial, festivalul a reunit mai multe ansambluri din țară, iar după declararea independenței Republicii Moldova, s-au început invitațiile către colective din țările vecine. Denumirea „Nufărul Alb” vine de la floarea specifică lacurilor din zona Cahulului, iar festivalul își desfășura festivitățile de închidere pe malurile lacurilor Sărat, iar mai apoi și lacului Frumoasa.
„Deși anii 2000 au fost dificili din punct de vedere economic, cu salarii și pensii întârziate, noi am decis să păstrăm vie cultura și tradițiile. Mulțumesc și astăzi tuturor liderilor locali care au sprijinit festivalul cu sponsorizări și implicare”, adaugă fostul primar.
Precizăm că și anul acesta la Cahul este orgnizat Festivalul Internațional Nufărul Alb, fiind anunțată participarea a 11 ansambluri din țară și din Cipru, Macedonia, România, Muntenegru, Serbia, Ucraina, Turcia, Bulgaria, Polonia și Georgia.
Festivalul va începe pe 2 iulie, ora 18:30 cu un marș al colectivelor participante prin centrul municipiului Cahul, cu deschiderea și evoluarea colectivelor de la ora 19:30.
Festivalul care va dura 4 zile, până pe 5 iulie va fi deschis de Fuego, Ioana Căpraru, Stela Botez și orchestra Fraților Advahov.