Publică un anunț
piatasud.md

Care este traseul pacienților cu COVID-19 la spitalul din Cahul

Care este traseul pacienților cu COVID-19 la spitalul din Cahul

Elena Tatu, vicedirectoarea Spitalului raional Cahul a povestit în cadrul emisiuni inDIRECT ce se întâmplă cu pacienți suspecți de COVID-19 în cadrul instituției.

În situația când Spitalul raional Cahul se află în carantină, iar accesul cetățenilor și a presei pe teritoriul spitalului este restricționat, această informație este extrem de utilă.

„De regulă pacientul este adus cu asistența medicală de urgență. Primul triaj se face nemijlocit în mașină de către medicul urgenței și asistentă. Tot acolo se face pulsometria, termometria.” ne-a declarat Elena Tatu.

Doamna tatu a mai menționat că pacienții suspecți de COVID-19 sunt internați maxim 24 de ore, câte un pacient în salon până la confirmarea sau infirmarea diagnozei.

Testele pacienților suspecți sunt expediate de 2 ori pe zi către laboratoarele specializate din Chișinău, iar rezultatele vin operativ.

„Dacă se stabilește că pacientul este infectat, este preluat în boxa COVID pentru ca pacienții să fie separați pentru a fi examinați și tratați. Totul se face conform cerințelor. Dacă pacientul este testat pozitiv, el va fi internat separat conform protocolului, pentru a evita contactul cu alți potențiali infectați”  a mai menționat doamna Tatu.

Persoanele care au un rezultat negativ sunt externați.

De asemenea, Elena tatu a menționat că este posibilitatea de a colecta plasma de la pacienții care au fost tratați de COVID-19.

„Trebuie sa fie bărbați și să se încadreze între vârsta de 18-60 ani. Acești pacienți urmează a fi identificați în timp ce beneficiază de tratament. Pacienții trebuie să semneze acordul pentru a deveni donatori de plasmă. În fiecare vineri dăm lista pacienților identificați. Aceștea sunt contactați timp de 14 zile pentru a dona sânge. Acei pacienți care ar fi putut fi încadrați în aceste criterii, practic în aceeași zi au fost externați. Ulterior când vom mai avea astfel de pacienți, obligatoriu ne vom folosi de donațiile acestora” a punctat doamna Tatu.

Precizăm că la ziua de azi, în raionul Cahul, de la începerea pandemiei, au fost  atestate 159 cazuri confirmate, dintre care 32 persoane au fost tratate, iar 2 au decedat.

Articolul este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Creșterea gradului de transparență a Primăriei și a Consiliul municipal Cahul” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Articole similare