Publică un anunț
piatasud.md

Câtă libertate trebuie să îi dai copilului? Ce limite trebuie să-i impui?

Câtă libertate trebuie să îi dai copilului? Ce limite trebuie să-i impui?

A fi părinte este o provocare, iar decizia de a-i acorda copilului libertatea necesară poate fi dificilă. Pe de o parte, libertatea este esențială pentru a-i oferi posibilitatea de a se dezvolta și de a-și exersa independența, pe de altă parte, copiii au nevoie de limite pentru a se simți în siguranță și pentru a-i educa respectul față de ceilalți.

În acest articol, vom discuta despre câtă libertate trebuie să îi dai copilului și ce limite trebuie să-i impui pentru a-l ajuta să se dezvolte armonios.

Irina Petrea, în cartea sa „Și tu poți fi supernanny” spune că un copil are voie să facă orice câtă vreme:

  1. Nu își face rău lui;
  2. Nu face rău celorlalți;
  3. Nu face rău lucrurilor.

Potrivit autoarei, libertatea lui este deplină între aceste trei limite menite să îl protejeze pe el, pe ceilalți și lumea înconjurătoare de distrugere.

Să nu-și facă rău lui înseamnă să își poarte de grijă astfel încât să se păzească, să nu își producă vreo suferință fizică, un traumatism, ori să se pună într-o situație dificilă. Ignorarea acestei limite, duce la indisciplină, răsfăț și accidente.

Să nu facă rău celor din jur înseamnă să nu lovească, să nu îmbrâncească, rănească, împingă, muște, să fie nepoliticos. Includem aici grija pentru plante și animale pe care copiii trebuie să învețe să le ocrotească și îngrijească. Ignorarea acestei limite duce la deprinderea unui comportament obraznic, agresiv și violent.

Să nu facă rău lucrurilor înseamnă să nu distrugă în mod voit un obiect, plantă sau vietate. Atenție la diferența dintre ditrugerea intenționată și cea voită. Intervenția ta, ca părinte, trebuie să fie diferită.

A lăsa copilul să facă ORICE este o greșeală. El devine răsfățat, nerespectuos și indisciplinat. A nu-i permite copilului să facă NIMIC, este la fel de grav. El devine timid, dezinteresat, nesigur pe el. De aceea, trebuie să existe un echilibru.

Limitele impuse copilului îl pregătește să trăiască într-o comunitate unde există și alte persoane, și altceva în afară de ceea ce vrea el.

Articole similare