Ce culoare are mucusul tău nazal? Iată ce spune despre sănătatea ta
Mucusul nazal sau secreția nazală, este prezent în organismul fiecăruia dintre noi, iar producem și înghițim aproximativ 500-600 de mililitri de mucus nazal în fiecare zi.
Mucusul nazal este o secreție naturală a mucoasei nazale, care ajută la protejarea căilor respiratorii superioare de infecții, praf, fum și alte particule străine. Culoarea și textura mucusului nazal pot oferi indicii despre starea de sănătate.
Mucusul clar este normal și poate fi un semn de alergii sau de o răceală ușoară. Mucusul clar este în cea mai mare parte apă, cu proteine, anticorpi și săruri dizolvate. Țesuturile nazale îl produc 24/7, iar cea mai mare parte se scurge în spatele gâtului pentru a fi dizolvată în stomac.
Mucusul alb poate fi un semn de congestie sau de o răceală mai severă. Mucusul alb este mai gros și mai vâscos decât mucusul clar, deoarece conține mai multe celule albe din sânge. Aceste celule albe din sânge sunt trimise de organism pentru a lupta împotriva unei infecții.
Mucusul galben sau verde poate fi un semn al unei infecții bacteriene, cum ar fi o sinuzită. Mucusul galben sau verde este mai gros și mai vâscos decât mucusul clar sau alb, deoarece conține mai multe celule albe din sânge moarte. Aceste celule albe din sânge au fost eliberate de organism pentru a lupta împotriva infecției, dar au murit în timpul procesului.
Mucusul roz sau roșu poate fi un semn de sângerare nazală sau de o infecție. Mucusul roz sau roșu poate fi cauzat de o sângerare nazală minoră, care poate fi cauzată de uscăciune, iritație sau un impact. De asemenea, poate fi cauzat de o infecție, cum ar fi o răceală sau o sinuzită.
Mucusul brun sau negru poate fi un semn de o infecție fungică sau de o altă afecțiune medicală. Mucusul brun sau negru poate fi cauzat de o infecție fungică, cum ar fi o aspergiloză. De asemenea, poate fi cauzat de o altă afecțiune medicală, cum ar fi o tumoare nazală sau o leziune pulmonară. De fapt, aceste infecții apar de obicei la persoanele cu sisteme imunitare slăbite.
Când să consultați un medic
Dacă observați o schimbare în culoarea sau textura mucusului dumneavoastră nazal, este important să consultați un medic pentru a exclude orice afecțiune medicală gravă. În special, dacă observați următoarele simptome, este important să consultați un medic cât mai curând posibil:
Majoritatea răcelilor durează între 5 și 10 zile. Ele ating de obicei vârful severității între zilele trei și cinci. O infecție bacteriană poate să se agraveze pe măsură ce progresează și să continue dincolo de acest interval de timp.
Alte semne că ar trebui să faceți o programare:
- – secreții nazale galbene însoțite de febră care persistă timp de trei sau patru zile consecutive
- – durere de cap care poate fi concentrată în jurul sau în spatele ochilor și care este mai intensă când vă aplecați
- – umflături în jurul ochilor sau cercuri întunecate
- – umflături sau roșeață în jurul ochilor pe tot parcursul zilei
- – durere de cap severă
- – sensibilitate la lumină
- – durere în partea din spate a gâtului
- – iritabilitate crescută
- – vărsături persistente.
Ce se întâmplă dacă textura mucusului nazal se schimbă?
Textura reală a secrețiilor nazale are mult de-a face cu conținutul său de umiditate. Mucusul nazal care curge liber are un conținut mai mare de apă decât mucusul nazal mai dur. Schimbările în textură pot apărea pe parcursul unei boli.
Descărcarea apoasă din nas poate fi un semn de avertizare privind o scurgere de lichid cefalorahidian (CSF). O scurgere apare atunci când există o ruptură a membranei care înconjoară creierul, probabil din cauza unei leziuni sau anumitor condiții medicale, cum ar fi hidrocefalia. Dacă bănuiți că aveți o scurgere de CSF, căutați asistență medicală.