Publică un anunț
piatasud.md

Ce pot învăța politicienii noștri de la niște elevi din Ștefan Vodă

Ce pot învăța politicienii noștri de la niște elevi din Ștefan Vodă

De peste 20 de ani, profesorul de istorie din Liceul Teoretic „Ștefan Vodă”, Anatolie Cîrnu, are grijă ca clubul de dezbateri să-și continue activitatea, să le arate elevilor ce înseamnă un instrument de democrație, să le „însămânțeze” o gândire critică și să-i învețe cum să-și argumenteze poziția ca să câștige într-o discuție.  

Rezultatele și influența clubului de dezbateri sunt vizibile, spune profesorul. „Observi imediat când elevii încep a vorbi – ei aduc argumente, sunt mai dezghețați, mai erudiți, au o logică în gândire”, îi laudă profesorul, care, în peste două decenii de lucru, a instruit aproape 150 tineri în arta dezbaterilor. Mulți dintre ei, spune Anatolie Cîrnu, au ajuns astăzi să facă parte din conducerea țării, în agențiile guvernamentale și să devină specialiști buni în domeniile în care activează.   

„Din cauza pandemiei…” 

 Maria Chiseliță a ales să învețe la Liceul Teoretic „Ștefan Vodă” dintr-un singur motiv – că acolo există un club de dezbateri. Vara de dinaintea „marii decizii” Maria a participat la mai multe dezbateri și a văzut cât de puternică era echipa liceului, lucru care a impresionat-o și a motivat-o să vină anume aici să-și facă studiile. Astăzi Maria este în clasa a XII-a și este sigură că tot ce a învățat și a obținut de la club îi va fi folositor în viață, la universitate.  

Din cauza pandemiei, însă, clubul de dezbateri se întâlnește mai rar. În schimb, s-a pregătit mai mult pentru concursul „Ce? Unde? Când?”, care a avut loc la sfârșitul toamnei. „S-ar părea că dezbaterea o poți face între șase membri și un arbitru, dar nu este atât de interesant să discuți într-un grup restrâns. Ai nevoie și de public care să te susțină, să se gândească de partea cui rămâne. În schimb, jocurile CUC le facem mai ușor, pentru că ne întâlnim într-o clasă sau online și rezolvăm întrebările care ni se dau”, explică Maria. 

„Lupta între două tabere, două persoane este mult mai interesantă. Confruntarea pe diverse teme sunt foarte interesante, mai ales să le vezi și să le analizezi din ambele perspective”.

Iar „subiectele picante, controversate în societate”, cum ar fi educația sexuală în școli, sunt preferatele lui. 

Elevii Maria Chiseliță, Vitalie Lazarev și profesorul Anatolie Cîrnu

Anatolie Cîrnu mărturisește că, din cauza pandemiei, elevii nu au reușit să practice mai multe tipuri de dezbateri din cele peste 200. S-au rezumat la două: metoda lui Karl Popper și de tip Policy. Cum funcționează o dezbatere, citește AICI. 

„Dacă nu ai argumente forte, nu ești auzit” 

Despre clubul de dezbateri a auzit și primarul orașului Ștefan Vodă, care a decis să rezolve problema deșeurilor prin intermediul dezbaterilor, invitându-l pe profesorul Anatolie Cîrnu pentru a ajuta la organizarea acestui eveniment. Pe de o parte, era echipa formată din consilierii orașului, și pe de altă parte, era echipa formată din angajații unei întreprinderi responsabile de gestionarea deșeurilor. „Astăzi, problema este rezolvată. Nu pot să spun că 100%, dar s-a soluționat”, comentează profesorul. „Prin argumente, consilierii au «țesut»  angajații întreprinderii așa cum au putut. Totul era cronometrat. Nu aveau voie să vorbească în plus, să înjure. Să știți că a luat priză treaba asta. Au fost mulți care au ascultat cu plăcere”, adaugă profesorul. 

Continuă să citești pe Moldova.org.

Articole similare