Cinci procurori specializați pentru nouă raioane din Sud: eforturi și provocări în combaterea criminalității organizate

Cinci procurori specializați pentru nouă raioane din Sud: eforturi și provocări în combaterea criminalității organizate

La 29 ianuarie este marcată Ziua profesională a lucrătorului Procuraturii. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) este o subdiviziune a Procuraturii Generale care administrează inclusiv cazuri grave și de rezonanță. În contextul Zilei Profesionale a lucrătorului Procuraturii, am discutat cu Oxana Cazacu, conducătoarea Oficiului „Sud” al  PCCOCS.

Doamnă procuror, pentru început, ne-am dori să ne spuneți care este specificul activității Oficiului „Sud” al PCCOCS. Altfel, spus: prin ce munca procurorilor PCCOCS este diferită de munca procurorilor din Procuratura raionului Cahul, spre exemplu?

Oxana Cazacu: Îmi doresc ca misiunea procurorilor PCCOCS să fie înțeleasă pe deplin de către locuitorii regiunii în care lucrăm. Mă refer aici la cetățenii din Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Cimișlia, Comrat, Ceadâr-Lunga, Leova, Taraclia și din Vulcănești. 

Sintetic vorbind, procurorii PCCOCS contribuie la înfăptuirea justiției în dosarele penale ce vizează, cu predilecție, activitatea organizațiilor criminale și grupurilor criminale organizate. Iar Oficiul „Sud” este responsabil de gestionarea unor astfel de dosare în cele nouă raioane. Bineînțeles, în contextul războiului din Ucraina, dosarele din unele domenii au devenit mai multe și mai complexe.

Astăzi, cu prilejul Zilei profesionale a lucrătorului Procuraturii, permiteți-mi să-i felicit pe toți lucrătorii Procuraturii,  îndeosebi pe subalternii de la Oficiului „Sud” al PCCOCS și să le urez multă abnegație în lupta împotriva criminalității organizate din regiune, rezistență și izbândă.

În Oficiul „Sud” al PCCOCS lucrează 5 procurori. Mă întreb și Vă întreb doamnă Șefă a Oficiului „Sud” cum faceți față complexității dosarelor pe care le investigați, în situația în care lucrați în 9 raioane – mai mult decât dublu decât numărul procurorilor?

O.C.: Subiectul pe care-l abordați este de actualitate. Totuși, dacă navigați pe pagina web a PCCOCS, puteți observa un număr important de comunicate de presă care reflectă activitatea procurorilor specializați din regiunea de Sud. Astfel, vă pot comunica că doar în 2023, procurorii au exercitat urmărirea penală în aproape 80 de cauze penale (suplimentar celor în care procurorii conduc urmărirea penală, cu diferite organe penale). Trebuie să remarc și faptul că unele dosare din regiune sunt gestionate de procurorii PCCOCS ai Oficiului Principal, cu sediul la Chișinău.

Mai sus, ați menționat despre faptul că războiul din Ucraina afectează munca procurilor Oficiului „Sud” al PCCOCS. Orașele Cahul și Comrat, acolo unde Oficiul pe care-l conduceți își are sediile, sunt destul de apropiate geografic de România și Ucraina. Ați putea să ne spuneți cum anume influențează războiul din țara vecină munca procurorilor specializați?

O.C.: Este adevărat, războiul din Ucraina a sporit din numărul și complexitatea infracțiunilor pe care le investigăm, în acești aproape doi ani. 

În care domenii?

În două domenii de bază: organizarea migrației ilegale a persoanelor din Ucraina în Moldova, spre Europa și traficul de droguri, aduse inclusiv din Ucraina.

În cazul organizării transportării din Ucraina, în primul rând a bărbaților apți de serviciul militar în contextul războiului, acest fenomen este favorizat și de pedeapsa blândă – amendă de până la 67.500 lei sau pedeapsa cu închisoarea de la 5 la 7 ani. Așa cum de cele mai multe ori judecătorii aplică amenda sau închisoarea cu suspendarea executării ei, Procuratura Generală a propus Parlamentului o inițiativă de înăsprire a pedepsei.

În ceea ce ține de traficul de droguri, s-ar putea să vă amintiți de condamnarea la peste 6,8 ani închisoare de către Judecătoria Cahul a unui tânăr din Kiev, reținut în a treia lună de la începerea războiului din Ucraina, atunci când dezgropa 10 kg de droguri de tip PVP („sare”) în Basarabeasca, de circa 6.500.000 lei.  Ascunzișul era localizat la 50 metri de linia frontierei de stat, în regiunea Taracliei.

Pe lângă anihilarea activității grupurilor infracționale și prevenirea multor cazuri de trafic de droguri și contrabandă cu țigări în cantități deosebit de mari, care sunt alte beneficii pe care munca procurorilor PCCOCS de la Sud le aduce locuitorilor celor 9 raioane?

O.C.: În primul rând, trebuie să vă spun că procurorii PCCOCS au competențe mult mai largi, ceea ce include și multe alte cauze speciale. Datorită activității noastre profesionale, aș putea remarca și faptul că prin aplicarea măsurilor asiguratorii pe bunurile infracționale, aducem în bugetul de stat sume importante de bani rezultate din infracțiuni.

Cel mai recent este cazul celor peste 440.000 euro de contrabandă, din Ucraina, din aprilie 2023. Cazul ține de faptele a doi ucraineni care au intrat în Moldova prin Vulcănești, în afara controlului vamal, dar în Cimișlia au fost reținuți. La solicitarea procurorilor PCCOCS ai Oficiului „Sud,” aceștia au fost condamnați de Judecătoria Comrat (sediul Vulcănești) la 9 ani închisoare, în ianuarie 2024. Prin urmare, banii de contrabandă care în valută națională cifrează 9.000.000 lei au fost dispuși spre confiscare în folosul statului.

De asemenea, în dosarele examinate, la solicitarea procurorilor PCCOCS din regiune au fost aplicate sechestre de peste alte 9.000.000 lei, pentru eventuala confiscare în folosul statului.

Doamnă adjunct interimar al procurorului-șef al PCCOCS, vă mulțumim pentru interviul cu portalul Ziua de Azi.

Articole similare