Publică un anunț
piatasud.md

Maxim Cârlan: ” Pentru mine MOLDOX înseamnă revenirea acasă. A 5-a ediție este una mai specială”

Maxim Cârlan:  ” Pentru  mine MOLDOX înseamnă revenirea acasă. A 5-a ediție este una mai specială”

În data de 9 septembrie  a avut loc deschiderea celei de-a 5-a ediții a  Festivalului de Film Documentar MOLDOX în Cahul.  În paralel  MOLDOX a desfășurat atelierul Inspiration din cadrul MOLDOX Lab care a avut loc într-un loc liniștit și creativ, tabăra de vară din s.Moscovei, orașul Cahul.

Atelierul a fost susținut de către producătorul suedez Hjalmar Palmgren și regizoarea de filme documentare din SUA, Melody Gilbert. Acesta a culminat cu Pitch@MOLDOX, unde proiectele de film documentar au fost prezentate în fața unui juriu internațional format din experți din industria filmului documentar de la nivel european, care au selectat patru proiecte pentru a participa la programe de networking și ateliere prestigioase din Europa. 

Ediția a V-a a Festivalului a prezentat filme care a oferit publicului câteva subiecte importante legate de tehnologiile moderne și felul în care acestea depășesc limitele cunoscute pînă acum, transformând relațiile și comunicarea interumană și contribuind la crearea unor noi direcții de dezvoltare umană.

”Anul acesta am abordat hotarele interne atât morale cât și geografice. Sunt filme despre oameni care trebuiau să treacă aceste hotare. E foarte greu de recomandat doar un film din 10 propuse, toate au ceva special”, relatează Maxim Cârlan.

Festivalului de Film documentar pentru Schimbare Socială MOLDOX a fost fondat în 2016 și este dedicat în exclusivitate filmelor non-ficțiune cu relevanță socială semnificativă. MOLDOX a fost conceput ca un festival de film internațional axat pe probleme sociale actuale, accesibil tuturor, motiv pentru care intrarea la festival este liberă, iar participarea la ateliere și master-class-uri nu presupune nicio taxă. 

”Pentru  mine MOLDOX înseamnă revenirea acasă, să fac niște schimbări pentru orașul meu. Fiind mult timp peste hotare, am căpătat destulă experiență pentru a produce astfel de festival.Lucrăm cu o echipa deja de 3 ani, oameni din asociația Moldox, coordonatori de la Moldoxlab, avem colegi din București, Italia, Bender și chiar din Raionul Cahul.A 5-a ediție este una mai specială, înțelegem și noi situația, erau planuri mult mai grandioase, pentru noi este o oportunitate de a înțelege cum putem lucra și în astfel de situații,” punctează Maxim Cârlan.

În contextul situației actuale, Festivalul Internațional de Film Documentar MOLDOX, precum și activitățile din cadrul acestuia, s-a desfășurat în aer liber, urmărind toate măsurile de precauție: numărul maxim de spectatori – 50, distanța dintre scaune de 1 metru, obligativitatea purtării măștilor de protecție pe tot parcursul proiecțiilor și a discuțiilor publice.

Articolul este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Creșterea gradului de transparență a Primăriei și a Consiliul municipal Cahul” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Articole similare