Consiliile locale au un drept de care nu s-au folosit niciodată. Explicăm de ce

Consiliile locale au un drept de care nu s-au folosit niciodată. Explicăm de ce

Din 2016, consiliile locale de nivelul 1 și 2 au obținut dreptul de a sesiza Curtea Constituțională în ceea ce privește controlul constituționalității legilor și altor acte normative care vizează principiile autonomiei locale. Anterior, de acest drept a beneficiat doar Adunarea Populară a Găgăuziei (Gagauz-Yeri). 

Deși abilitate cu acest drept deja de cinci ani, consiliile locale încă nu au făcut uz de acesta.

Inițiată în 2012 și adoptată în 2016

În 2012, un grup de deputați a venit cu o inițiativă legislativă de modificare a Legii cu privire la Curtea Constituțională, pentru a include consiliile locale în categoria subiecților cu drept de sesizare a Înaltei Curți. Autorii proiectului, care invocau necesitatea introducerii acestor modificări, declarau că „neacordarea APL a competenței de a sesiza Curtea Constituțională reduce substanțial exercitarea efectivă a drepturilor APL și autonomia locală”. 

În plus, această omisiune contravine articolului 11 din Carta Europeană a Autonomiei Locale, care prevede dreptul de a se adresa instanțelor judecătorești pentru exercitarea liberului exercițiu al competențelor lor. Deputații au invocat poziția Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), care se arătau nemulțumite că „unele acte ale Guvernului și Parlamentului adoptate contrastează mult cu principiile și prevederile programului de guvernare, precum și cu prevederile legale la capitolul competențelor exclusive ale APL”, se arăta în argumentarea proiectului de lege.

„Prin urmare, oferirea APL a dreptului de a sesiza Curtea Constituțională va contribui la evitarea cazurilor de încălcare a principiilor autonomiei locale prevfizute de art. 109 din Constituția RM, noua competență fiind în deplină concordanță cu art. 11 din Carta Europeană a Autonomiei Locale”, menționau autorii inițiativei. 

Din cauza conjuncturii politice, proiectul a ajuns pe agenda discuțiilor și a fost adoptat în Parlament în aprilie 2016. 

Primarii invitați la Curtea Constituțională

În martie 2017, la Curtea Constituțională este organizată o întrunire, unde peste 50 de primari din sate și orașe au aflat mai multe despre posibilitatea de sesizare a CC în problemele referitoare la autonomia locală. Primarii au fost informați despre mecanismul sesizării în cazul în care sunt afectate principiile de bază privind administrarea publică locală, prevăzute de articolul 109 din Constituție.

Continuă să citești pe Moldova.org

Articole similare