Consiliul Parteneriatului Global pentru Educație s-a reunit la Chișinău pentru a discuta prioritățile regionale în educație

Consiliul Parteneriatului Global pentru Educație s-a reunit la Chișinău pentru a discuta prioritățile regionale în educație
© Sursa: MEC

Republica Moldova găzduiește reuniunea Consiliului pentru Europa de Est, Orientul Mijlociu, Asia Centrală și Africa de Nord al Parteneriatului Global pentru Educație (PGE). Evenimentul are loc între 8 și 11 octombrie, și reunește reprezentanți ai guvernelor, organizațiilor internaționale, partenerilor de dezvoltare și societății civile din regiune, într-un efort comun de a sprijini și îmbunătăți sistemele educaționale din țările membre.

Participanții discută progresele înregistrate de sistemele educaționale din țările participante, dar și soluțiile pentru consolidarea accesului echitabil la o educație de calitate. De asemenea, discuțiile vizează și finanțarea educației, reforma sistemului și extinderea parteneriatelor pentru dezvoltarea domeniului educațional. 

În deschiderea evenimentului, Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării, a declarat: „Suntem onorați să găzduim acest eveniment de importanță regională, deoarece educația este cheia dezvoltării durabile și a incluziunii sociale. Sunt sigur că această reuniune va contribui la schimbul de bune practici și la identificarea unor soluții inovatoare pentru provocările comune cu care ne confruntăm în domeniul educației. Fiecare copil și tânăr are dreptul la educație de calitate, iar cooperarea și schimbul de experiență sunt esențiale pentru asigurarea acestui drept”.

Parteneriatul Global pentru Educație este o platformă internațională care sprijină educația în țările cu venituri mici și medii. Acesta colaborează cu guvernele, donatorii, organizațiile internaționale și societatea civilă pentru a îmbunătăți accesul la o educație de calitate, în special pentru grupurile vulnerabile și marginalizate.

Din 2024, ministrul Dan Perciun este membru al Consiliului de conducere a PGE, unde participă la luarea deciziilor de nivel înalt.  

Pentru Republica Moldova PGE a alocat mai multe granturi care au fost și sunt valorificate pentru investiții și modernizări importante în instituțiile de învățământ din țară. Astfel, PGE a acordat un grant nerambursabil în valoare de 13,2 milioane dolari SUA, resurse cu care au fost renovate 101 instituții preșcolare și 21 de centre comunitare, peste 550 de grădinițe au fost dotate cu mobilier și jucării, iar la 87 de grădinițe au fost create terenuri de joacă și sport.

De asemenea, au fost create centre de reabilitare în 4 raioane ale țării, cu scopul de a spori accesul la educație timpurie pentru copiii cu cerințe educaționale speciale. Din resursele altui grant în valoare de 70 de mii de dolari au fost procurate calculatoare și pachete de suport pentru copii din familii dezavantajate. În anul trecut, grație PGE a fost alocat un grant de 5 milioane de dolari pentru proiectul comun cu Banca Mondială „Îmbunătățirea calității educației în Republica Moldova” care are valoarea totală de circa 60 milioane de dolari. 

În anul curent, Republica Moldova beneficiază de System Capacity Grant în valoare de 1 milion de dolari, destinat elaborării unei curricule noi pentru sistemul de învățământ din țară. 

Articole similare