Cu suportul UE, copii din com. Larga Nouă vor merge la grădiniță în siguranță // VIDEO
Calea spre instituțiile publice, grădinița și școala din s. Larga Nouă din raionul Cahul a devenit accesibilă și iluminată. Aceasta se datorează proiectului „Sat iluminat – sat modernizat” implementat cu suportul GAL Valea Halmagei din fondurile Uniunii Europene.
Acum, cetățenii satului beneficiază de o alee de peste 1 km pavată și iluminată.
„Proiectul dat este o oportunitate de a avea o viață mai bună pentru toți locuitorii satului Larga Nouă. Aceasta leagă toate instituțiile publice din sat, grădinița și gimnaziul și totodată face posibilă alimentarea cu energie electrică stația de epurare care este în construcție. Deci 2 proiecte care se dezvoltă concomitent” ne-a declarat Tatiana Maidan, Primara s. larga Nouă, raionul Cahul.
Alea este amplasată în nemijlocita apropiere a unui teren de joacă pentru copii, care este foarte solicitat de localnici. Necesitatea amenajării acestei alei a fost indicată de cetățenii din zonă care zilnic mergeau pe această cărare la grădiniță sau la școală. Iluminarea aleei, spun cetățenii, le va da siguranță mai ales în perioada rece a anului când zilele sunt mai scurte,
„Pentru locuitorii satului este foarte binevenit acest proiect, satul are un aspect mai modern și face viața locuitorilor mai ușoară. GAL este o posibilitate de a îmbunătăți condițiile de viață iar pentru antreprenori oferă posibilități de a dezvolta afaceri” ne-a declarat o localnică.
Proiectul prevedea extinderea iluminatului public și pavarea a aleei. Pentru iluminat au fost folosite becuri cu o eficiență energetică sporită, iar rețeaua electrică creată în această zonă va alimenta și stația de epurare a apelor uzate care va fi construită în nemijlocita apropiere de grădiniță.
„E foarte comod, copii ajung mult mai repede la școală și grădiniță. Locuitorii satului totdeauna mergeau pe aici chiar dacă nu era amenajat, dar acum mai e și amenajat cu pavaj și iluminare” ne-a mai spus localnica.
A.O. Cahul „2030” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Ce înseamnă Uniunea Europeană pentru Raionul Cahul”. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).
Conținutul articolului aparține autorilor și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ.