Publică un anunț
piatasud.md

„În organismul uman, o singură celulă poate preveni o maladie, și invers. La fel e și cu votul”

„În organismul uman, o singură celulă poate preveni o maladie, și invers. La fel e și cu votul”

Persoanele trecute de 55 de ani au avut cea mai activă participare la primul tur al alegerilor prezidențiale, arată datele Comisiei Electorale Centrale, iar cea mai scăzută participare s-a înregistrat la categoria de vârstă 18-35 de ani – în jur de 40% din cei înscriși în liste care au venit la vot.

Tinerii activi care au votat, fie în țară, fie peste hotare, susțin că este nevoie de încă o mobilizare, în turul doi, întrucât, „a vota înseamnă a participa la guvernare”. Asociația Presei Independente (API) a vorbit cu doi tineri care au argumente solide pentru semenii lor care încă ezită să meargă pe 15 noiembrie la votare. 

 „În drum spre secția de votare, întâlneam tot mai mulți oameni, iar asta mă făcea mai încrezător în viitorul meu”

Pavel Cepraga, student la medicină: „Nu rogi vecinii să-ți spună ce să îmbraci sau ce să mănânci, alegi tu însuți. Atunci, personal, alege-ți și președintele!” . Sursă foto: arhiva personală

Pavel Cepraga studiază la două facultăți: medicină generală la Universitatea  „Nicolae Testemițanu” și drept la  Academia de Studii Economice din Moldova. La ambele instituții, face parte din asociații ale studenților și mai lucrează, încă din școală, la Redacția pentru copii și tineret a postului Radio Moldova. 

La 1 noiembrie a votat la secția din liceul pe care l-a absolvit, „Onisifor Ghibu” din Chișinău, fapt în care a găsit o semnificație: „De regulă, conform vizei de reședință, secția de votare era în incinta unei grădinițe din sector. Vreau să cred că e o coincidență plină de speranțe – să decid soarta țării în aceeași instituție unde mi-am fundamentat spiritul civic și mi-am demonstrat implicarea socială”. Pavel își amintește cum a ajuns la secție: „Chiar din momentul în care am ieșit din casă, am observat un flux sporit de oameni, atipic zilelor de duminică în această regiune. Pe măsură ce mă îndreptam spre secția de votare, oameni erau tot mai mulți și mai mulți, iar acest fapt, sincer, mă făcea mai încrezător în viitorul meu”. 

Pentru Pavel, dreptul la vot este o obligație morală. Va merge din nou la liceul său pe 15 noiembrie și spune că nu-i înțelege pe tinerii care stau acasă, or, a vota este un act de participare la guvernare. „Aș face o analogie medicală cu organismul uman. O singură celulă poate asigura prevenirea unei maladii, iar absența aceleiași celule poate determina formarea unui țesut patogen. În mod similar, prezența unui singur vot poate aduce fie o schimbare pozitivă, fie regres pentru următorii ani”. 

Și-a plătit drumul până la Copenhaga din banii câștigați vara, numai ca să voteze

Valeri Stăvilă, studentă în Danemarca: „Ce poate fi mai plictisitor decât să stai acasă atunci când toată acțiunea se întâmplă la secțiile de vot?” Sursă foto: arhiva personală

Valeria Stăvilă este o altă tânără din Republica Moldova care a votat și intenționează să nu rateze nici turul al doilea al alegerilor. Valeria studiază ingineria chimică și biotehnologie la Universitatea din Esbjerg, Danemarca. Până la secția de votare, amplasată la Copenhaga, a trebuit să parcurgă, cu trenul, 300 de kilometri într-o direcție. Și-a plătit călătoria din banii pe care i-a câștigat muncind în timpul vacanței, echivalentul a 600 de lei, tur-retur.

Chiar dacă drumul încolo a durat 4 ore și tot atâtea înapoi, a trebuit să rămână pe noapte la o prietenă, întrucât hotelul e o plăcere scumpă pentru un student, Valeria spune că va face același lucru și pe 15 noiembrie.

„Eu aleg ca participarea la vot să-mi fie o prioritate, pentru că am oameni dragi în țară. Îmi e dragă Moldova și de aceea nu pot fi indiferentă, iar cea mai bună metodă de a mă implica este să votez și să vă invit și pe voi să votați, și să vorbiți despre asta. În plus, ce poate fi mai plictisitor decât să stai acasă, atunci când toată acțiunea se întâmplă la secțiile de vot, atunci când majoritatea cetățenilor „seamănă” puterea, ca să strângă recolta peste 4 ani?”.

Ce fac persoanele care și-au pierdut buletinul sau se vor afla în altă localitate?

  • Alegătorii moldoveni care se vor afla peste hotare în ziua scrutinului, vor putea vota la oricare secție de vot deschisă pentru diaspora, cu buletinul de identitate, pașaportul biometric, inclusiv expirat, sau cu livretul de marinar, la fel cum s-a procedat și în turul întâi. Lista secțiilor este afișată pe site-ul CEC și pe cel al Ministerului de Externe
  • Votanții din țară care în ziua alegerilor se vor afla în altă localitate decât acolo unde au reședință, inclusiv studenții, au nevoie de certificat de drept de vot. Acest document, se obține se obține la biroul electoral al secţiei de votare ce corespunde domiciliului sau reședinței valabile. Astfel de certificate pot fi solicitate până în ziua alegerilor, adică până pe 14 noiembrie. 
  • Persoanele care și-au pierdut buletinul de identitate sau încă nu și-au perfectat unul, vor putea să-și perfecteze buletine provizorii atât înainte de turul doi al alegerilor, cât și în ziua scrutinului. La fel ca și la 1 noiembrie, Agenția Servicii Publice (ASP) anunță că birourile sale de perfectare a actelor vor funcționa, chiar dacă e zi de duminică, pentru a elibera solicitanților buletine provizorii. Perfectarea unui buletin provizoriu durează, în medie, 15 minute. 

Viorica Zaharia
Asociația Presei Independente (API)

Acest articol este editat cu sprijinul Asociației Promo-LEX, din sursele Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate în acest articol aparțin autorului și nu reflectă neapărat poziția Asociației Promo-LEX și USAID.

Articole similare