Publică un anunț
piatasud.md

Cum au schimbat proiectele europene localitățile din GAL Valea Halmagei //VIDEO

Cum au schimbat proiectele europene localitățile din GAL Valea Halmagei //VIDEO

Grupurile de Acțiune Locală pentru satele și comunele din întreaga țară au devenit un instrument de cooperare și atragere de fonduri pentru asigurarea dezvoltării locale continue. 

O dată cu fondarea GAL-urilor, viața comunităților a luat o altă întorsătură. Cooperarea dintre administrațiile publice locale, sectorul asociativ, dar și business-ul local a dus la consolidarea eforturilor și atragerea de fonduri pentru implementarea inițiativelor locale. 

În anul 2020, în cadrul programului EU4Moldova; Regiuni-cheie, GAL Valea Halmagei din raionul Cahul a fost beneficiar a unui grant în valoare de 50 mii Euro, a cărui destinație a fost finanțarea a proiectelor mici propuse de membrii GAL. 

În luna februarie, au fost oferite 13 proiecte de dezvoltare comunitară, care ar urma să creeze 12 noi locuri de muncă în localitățile din GAL. 

„Proiectele care au fost implementate în cadrul apelului de granturi sunt foarte importante pentru localitatea noastră, creăm condiții bune pentru angajații instituțiilor publice, pentru părinți, copii și agenți economici. În cadrul acestui apel de granturi avem 3 proiecte. Unul este implementat în satul Chircani și e vorba de un teren de joacă pentru copii de la grădiniță. Al doilea proiect este ”Trecutul plin de viață” prin care ne-am propus să promovăm războiul de țesut și meșteșugurile populare. Al treilea a permis să creăm condiții mai bune de activitate pentru un agent din localitate” ne-a declarat Tatiana Denisenco, Primara comunei Cucoara.

Doamna primară ne spune că pentru comunitatea pe care o conduce este foarte important să fie parte a GAL pentru că se deschid noi oportunități de dezvoltare, sunt create condiții pentru localnici, dar și au posibilitatea să-și promoveze satul.

Duminică, 25 iulie, membrii GAL s-au întrunit pentru a culege roadele și a prezenta rezultatele proiectelor finanțate de Uniunea Europeană în cadrul GAL Valea Halmagei. 

Pentru cetățeni sunt mai mult simțite efectele proiectelor europene finanțate prin intermediul GAL-ului. 

„GAL Valea Halmagei pentru comuna Zârnești înseamnă un mic suport pentru întreprinzători, pentru dezvoltarea micilor afaceri. La ultimul apel de proiecte, comuna Zîrnești a beneficiat de 4 proiecte” ne-a declarat Nicolae Beju, Primarul comuna Zîrnești.

În cadrul evenimentului au fost prezentate proiectele implementate de GAL, utilajele procurate de către beneficiarii proiectelor, dar și să-și împărtășească experiența acumulată în cadrul ultimului apel.  

„Suntem foarte recunoscători finanțatorilor europeni. GAL Valea Halmagei este beneficiar a unul grant de 50000 euro care este foarte util pentru dezvoltarea celor 8 localități din cadrul grupului de acțiune locală. Au fost finanțate peste 13 proiecte în cadrul acestui apel de granturi. Accentul se pune pe dezvoltarea economică, încurajarea antreprenoriatului local. Cu suportul acestor proiecte europene i-au naștere acele istorii din localitățile noastre, prind viață proiectele mici care în perspectivă vor fi dezvoltate. Mulțumim finanțatorilor, mulțumim Uniunii Europene pentru suportul necondiționat și încercăm să lucrăm în continuare pentru a dezvolta satele noastre, pentru a aduce proiecte și pentru a simți cetățenii că e bine să trăiești și la sat în Republica Moldova” ne-a comunicat Elena Enachi, Primara s. Baurci-Moldoveni, președinta GAL Valea Halmagei. 

Pentru Badicul Moldovenesc, proiectele finanțate de Uniunea Europeană au însemnat construcția unui segment de iluminat stradal, dar și îmbunătățirea capacităților a unei întreprinderi agricole.

„A fost accesat un proiect de Iluminat stradal în valoare de 52 500  lei din care 25000 contribuția GAL și 27500 lei contribuția primăriei. Ca și în fiecare sat e foarte important și binevenit deoarece datorită GAL-lor descoperim cât mai multe și totodată este o experiență nouă pentru noi, ne învățăm să scriem noi proiecte și tindem mereu spre dezvoltarea societății în care trăim” ne-a declarat Dumitru Goropceanu, primarul s. Badicul Moldovenesc.

A.O. Cahul „2030” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Ce înseamnă Uniunea Europeană pentru Raionul Cahul”. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Conținutul articolului aparține autorilor și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ.

Articole similare