Publică un anunț
piatasud.md

Dansatorul Ion Furnică ar fi împlinit 90 de ani

Dansatorul Ion Furnică ar fi împlinit 90 de ani

Dansatorul și coregraful Ion Furnică, solist al Ansamblului de Dansuri Populare „Joc”, Artist al Poporului, ar fi împlinit astăzi 90 de ani.

S-a născut la 9 iunie 1931, în satul Manta, județul Cahul. În anii 1949-1972 a fost solist al Ansamblului „Joc”, unde s-a remarcat prin dansurile și scenetele coregrafice „M-am pornit la Chișinău” (Tatăl), „La vie” (Flăcăul), „Păcală” (Tânărul îndrăgostit), „Vioara” (Lăutarul) şi altele.

După 1972 și-a continuat activitatea de coregraf maestru al unor colective de tineri dansatori precum: Ansamblul „Ciocârlia” de la Palatul Sindicatelor, „Tinerețea” de la Universitatea Tehnică din Moldova, „Spicușor” de la Universitatea Agrară de Stat, „Miorița” de la Centrul de Creație al Copiilor din Chișinău. La Liceul „Gheorghe Asachi” a activat 10 ani ca profesor de coregrafie.

A montat dansurile „Ciocârlia”, „Baba mea”, scena coregrafică „Balada Mioriţa”, „Hora de la manta” ș.a. S-a produs pe scenele din Republica Moldova, România, Belgia, Brazilia, Mexic, Germania, Ungaria, Chile, Cuba ş.a. Laureat al Festivalului mondial al tineretului şi studenților din București (1953) și Moscova (1957). În 1960 a fost distins cu titlul onorific „Artist al Poporului” și în 1972 cu Premiul de Stat al URSS.

Articole similare