Publică un anunț
piatasud.md

Declarația cu privire la proprietate: Cine este obligat să o prezinte

Declarația cu privire la proprietate: Cine este obligat să o prezinte
© Imagine simbol

Persoana fizică supusă verificării cu aplicarea metodelor și surselor indirecte de estimare a venitului impozabil este obligată, până la inițierea controlului fiscal, să depună Declarația persoanei fizice cu privire la proprietate, conform formularului și modului stabilit prin Ordinul Ministerului Finanțelor nr.148/2013 privind aprobarea Formularului-tip şi Modului de completare a Declarației persoanei fizice cu privire la proprietate.

Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, în declarație, în mod obligatoriu urmează a fi declarate atât activele şi pasivele, care se află ori s-au acumulat în ţară, cât şi cele de peste hotare.

Care sunt consecințele dacă o persoană fizică nu depune Declarația cu privire la proprietate sau furnizează informații incomplete în aceasta

Documentele aferente datelor/informațiilor care nu au fost indicate în Declarația cu privire la proprietate sau dacă aceasta nu a fost prezentată, în temeiul art.22615 alin.(10) din Codul fiscal, nu vor fi luate în considerare la examinarea cazului și în cadrul procedurii de contestare.

Pentru nerespectarea termenului de prezentare a Declarației cu privire la proprietate contribuabilul, conform art.253 alin.(9) din Codul fiscal, este pasibil sancționării cu amendă de la 2.500 la 3000 lei.

Termenul-limită pentru prezentarea documentelor confirmative privind mijloacele bănești împrumutate este de 45 de zile calendaristice de la data înmânării sau comunicării deciziei privind inițierea controlului. La cererea subiectului, acest termen poate fi prelungit cu cel mult 45 de zile calendaristice, la decizia Serviciului Fiscal de Stat. Documentele prezentate după expirarea acestui termen nu vor fi luate în considerare la examinarea cazului și în cadrul procedurii de contestare.

Articole similare