Publică un anunț
piatasud.md

Descoperă traseele turistice lansate în raionul Cahul /VIDEO

Descoperă traseele turistice lansate în raionul Cahul /VIDEO

Zeci de locuri istorice, tradiții autentice și cultura gastronomică din sudul Moldovei, au fost unite în patru trasee turistice cu o distanță totală de 160 de kilometri din sudul Republicii Moldova.

Vezi video de mai jos:

Lansarea traseelor turistice din sudul Moldovei

Ce faci în weekend? Accesează moldova.travel și descoperă locurile pitorești, pensiunile și mâncărurile tradiționale din raionul Cahul.

 

Fiecare dintre cele patru trasee, lansate de Asociația Națională pentru Turism Receptor din Moldova (ANTRIM), împreună cu partenerul sau strategic Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Activitatea de susținere a Competitivitățiii în Industria Uşoară şi cea a Turismului (MCTA),  oferă peisaje reprezentative pentru această regiune a Moldovei: mici insule de păduri, pajiști și pășuni, câmpii întinse și stepe aride specifice sudului țării.

În cadrul evenimentului de lansare a participat Directorul de misiune USAID, Scott Hocklander, Directorul de activitate USAID, Irina Nasalciuc, reprezentanți ai Proiectului MCTA, ANTRIM, proprietari de crame, operatori și ghizi turistici, reprezentanți ai autorităților locale.

Evenimentul de lansare a cuprins mai multe activități reprezentative pentru această regiune, iar primii 15 sportivi amatori, pasionați de alergare și ciclism au testat traseele pe biciclete. 

Fiecare traseu are circa 40 km lungime și poate fi parcurs fie pe jos, fie cu bicicleta, din orice punct de pornire dorește turistul. Traseele de ciclism sunt bine marcate, cu indicatoare ecologice și coduri QR pentru descărcarea hărților ​​în format digital de pe portalul moldova.travel. Pe portal puteți găsi recomandări despre locuri de mâncare, odihnă, cazare, sfaturi specifice etc. Traseele sunt în mare parte pe suprafețe asfaltate, dar există și segmente de drumuri de țară sau care trec prin pădure.

Cu sprijinul MCTA, unele pensiuni și crame de pe trasee au fost dotate cu biciclete și corturi pentru a fi oferite spre închiriere. Alții au primit oale speciale „tandyr”, pentru a putea diversifica oferta gastronomică și a organiza masterclass-uri culinare. Aceste facilități îmbogățesc experiențele turistice astfel încât traseele din sudul Moldovei să devină mai atractive pentru turiștii.  

USAID susține dezvoltarea turismului durabil în Moldova din anul 2012, pentru a pune Moldova pe harta internațională a turismului. USAID și-a îndreptat asistență  pe crearea unui mediu de afaceri favorabil pentru industria turismului, stimularea creșterii economice în zonele rurale și  crearea locurilor de muncă. 

Descrierea traseelor

Traseul de ciclism C2 intitulat „ Pe urmele culturii, tradițiilor și bucătăriei găgăuze”: traseul de ciclism Comrat – Ceadîr Lunga. 

Acest traseu are o lungime de 53 km iar turiștii pot descoperi gastronomia locală autentică a comunității găgăuze. Pornind de la Comrat, capitala Găgăuziei, și mergând cu bicicleta prin mediul rural și satele găgăuzie, veți simți atmosfera găgăuză – unică prin originile sale etnice turcești – și veți gusta mâncărurile, aromele și vinul tradițional. Pe acest traseu veți avea șansa de a degusta vinul a două dintre cele mai cunoscute crame găgăuzi, de a le explora istoria în cele mai cunoscute muzee găgăuzi și de a încerca cele mai bune Giuzlemea și Kavurma la Complexul etno-turistic „Gagauz Sofrası”.

Traseele de ciclism C3, C4, C5, intitulate „Descoperă căldura Moldovei de Sud”,  vor încânta vizitatorii pentru a reveni iar și iar în cea mai caldă regiune a țării.

C3 – Traseul Plopi-Pascani include vizite la crame și legătura cu natură. Pe acest traseu veți găsi singurul izvor din Moldova a cărui apă arde și veți descoperi frumosul oraș balnear – Cahul.

C5 – Traseul de ciclism Plopi – Pașcani – Slobozia Mare este unic prin diversitatea peisajelor naturale pe care le prezinta, dar si prin oamenii pe care ii vei intalni de-a lungul lui – mesteri populari, gospodine, cantareti si oameni simpli, dar deosebiti din sud. Pe acest traseu veți avea o experiență culinară autentică din regiunea de sud. De asemenea, puteți experimenta mai multe aventuri ușoare – plimbări cu barca cu apă, observarea păsărilor, plimbări cu cai sau căruțe. Traseul include 9 artizani, 2 muzee, pensiuni, crame, dar și unele dintre cele mai frumoase puncte de belvedere din Moldova, mai ales la apus – Dealurile de Aur Văleni și Lacul Beleu – un loc perfect de relaxare după o zi lungă pe bicicletă.

C5 – Traseul de ciclism Slobozia Mare – Vulcănești vă invită să descoperiți peisaje  naturale neexplorate unde veți pedala de-a lungul dealurilor acoperite cu vii și livezi. Traseul este relativ ușor, cu o lungime de 30 km, astfel încât să permită  admirarea pesajelor din jur, satele și viața la țară. La finalul traseului de ciclism, veți avea șansa de a cunoaște găgăuzii, tradițiile și bucătăria la Crama Kara Gani din Vulcănești. Vă recomandăm să ajungeți în Slobozia Mare cu o seară înainte de a începe turul cu bicicleta, pentru a vizita crama Vinăria din Vale și să faceți un tur cu degustare de vinuri, dar și să vizitați satul și rezervația Beleu din apropiere, unde puteți solicita de la biroul Rezervația Naturii o plimbare cu barca pe Lacul Beleu.

Articole similare