Publică un anunț
piatasud.md

Din 43 doar unul e nou. Va veni momentul când vom fi nevoiți ca ascensoarele din Cahul să fie stopate /VIDEO

Din 43 doar unul e nou. Va veni momentul când vom fi nevoiți ca ascensoarele din Cahul să fie stopate /VIDEO

Din 43 de ascensoare care sunt deservite de Întreprinderea Municipală Gospodăria Comunal-Locativă Cahul (ÎM GCL Cahul) doar unul este instalat recent, restul au peste 25 de ani de exploatare. 

Acest fapt ar putea duce inevitabil la oprirea ascensoarelor în municipiul Cahul. De această părere este Iurie Arnaut, directorul ÎM GCL Cahul. 

„Problema ascensoarelor este destul de gravă și la moment se află la starea în care trebuie de urgență de hotărât. Doar unul e nou, restul ascensoarelor sunt foarte vechi, peste 25 de ani. Pentru a face revizia tehnică la un ascensor, care se face anual, se cheltuie 1700 lei de lei. Ca să prelungim termenul de exploatare este nevoie de 5 mii lei de ascensor. La 42 de ascensoare avem nevoie de 210 mii de lei” ne-a declarat Iurie Arnaut. 

Uzura ascensoarelor din oraș este condiționată și de insuficientă pieselor de schimb, acestea practic nu sunt în vânzare. 

„Motoarele sunt vechi, reductoarele tot sunt vechi, panoul de dirijare… am pus adăugător un  sistem de protecție care nu era din fabrica, dacă dispare o fază. Pentru a face o reparație la ascensoarele date e foarte greu, nu se găsesc piese” ne spun specialiștii care le deservesc. 

Un ascensor nou costa în jur de 800 mii lei, iar pentru a înlocui toate ascensoarele uzate, ar fi nevoie de peste 33 milioane lei, sumă colosală care nu poate fi acoperită nici de bugetul municipal.  

„Ascensorul este un mecanism de risc foarte mare care trebuie supravegheat și monitorizat zilnic de electromecanici. Va veni momentul când noi vom fi nevoiți ca ascensoarele să fie stopate. Locatarii nu vor putea să le folosească vor veni vremurile care au fost până în anii 2000 – 2009 când în oraș lucrau doar 10 ascensoare” ne-a mai declarat Iurie Arnaut.

Dacă în fiecare an, din bugetul loca ar fi procurate și instalate câte 4 ascensoare noi, pentru a le înlocui pe toate cele învechite, va fi nevoie de 10 ani. Aceasta ar însemna cheltuieli de circa 3,2 milioane lei anual. 

Material realizat în cadrul unui proiect sponsorizat de Fundația Thomson Reuters ca parte a Asistenței pentru mass-media independentă din statele Parteneriatului Estic, care este finanțat de Biroul pentru Dezvoltare, Comunitate și Dezvoltare al Regatului Unit.

Articole similare