Publică un anunț
piatasud.md

Examenele gimnaziale, sub lupa Ministerului Educației. Voluntarii vor veni și la Cahul

Examenele gimnaziale, sub lupa Ministerului Educației. Voluntarii vor veni și la Cahul

În mai multe instituții de învățământ din opt raioane ale Republicii Moldova, Ministerul Educației va trimite voluntari pentru a monitoriza procesul de desfășurare a examenelor din clasa a IX-a. Este vorba de raioanele Briceni, Cahul, Cantemir, Cimișlia, Drochia, Dubăsari, Rezina și Șoldănești. Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a precizat în cadrul unei conferințe de presă, că măsura a fost luată din motiv că în aceste școli există o discrepanță majoră între notele obținute la examenele gimnaziale și cele de la bacalaureat.

Avem foarte multe semne de întrebare atunci când vine vorba de corectitudinea desfășurării examenelor de clasa a 9-a. Atunci am decis să ne uităm pe cifre și să verificăm în ce măsură putem determina anumite probleme sistemice în legătură cu desfășurarea examenelor și reiieșind din aceste concluzii am luat măsuri care pentru a asigura integritatea și corectitudinea desfășurării examenelor. Am observat că în anumite raioane avem o ponderea foarte mare a copiilor care obțin rezultate foarte bune la examenele de gimnaziu, în acelaș timp în aceleași raioane, aceeași copii obțin rezultate extrem de mici la examenul de bacalaureat. Situația nu este uniformă, abordarea noastră nu se referă pe toată țara, dar ne axăm pe opt raioane unde sunt astfel de constatări. Acolo unde am semnalat decalaj semnificativ între rezultatele la examenele de bacalaureat și gimnaziu am concluzionat că există elemente de fraudă sistemică la care necesită intervenția ministerului”, a spus ministrul.

Oficialul a precizat că în cele opt raioane în ziua examenelor vor merge observatori.

Planificăm circa 400 de voluntari să se deplaseze în fiecare zi de examene pentru a se asigura cu privire la corectitudinea desfășurării probelor. Totodată, vom evalua centralizat lucrările într-o anumită proporție ca să excludem posibilitatea unor interferențe la nivel local și să ne asigurăm că evaluarea se desfășoară cu maximă corectitudine”, a declarat Dan Perciun.

Totodată, ministrul Educației și Cercetării a menționat că începând cu luna martie vor fi identificați voluntarii și evaluatorii externi care vor verifica lucrările din instituțiile de învățământ din cele opt raioane.

Încurajăm persoanele care lucrează în învățământ, studenți sau alte persoane care cred în desfășurarea unor persoane corecte să se alăture acestei inițiative și să facă parte din această echipă. Totodată, urmează să recrutăm evaluatorii externi care vor analiza lucrările din instituțiile de învățământ din aceste opt raioane. Noi am optat pe o abordare legată de date și mizăm pe abordare țințită anume acolo unde vedem că există probleme sisteme bazată pe statistici”, a conchis Dan Perciun.

Examenele de absolvire a gimnaziului se vor desfășura în perioada 3 – 13 iunie. Elevii vor susține prima probă la Limba și Literatura română pentru alolingvi, după care la Matematică, Limba de instruire și Istoria românilor și universală.

Amintim că o altă inițiativă a Ministerului Educației privind desfășurarea examenelor pentru elevii de clasa IX ține de instalarea camerelor de supraveghere video în sală, după exemplul candidaților la Bacalaureat, pentru a exclude eventualele fraude. Cel mai probabil, măsura va fi implementată în anul 2025, potrivit ministrului Dan Perciun.

Articole similare