Falsuri despre referendumul din 20 octombrie, combătute de experți
Referendumul republican constituțional, preconizat pentru 20 octombrie, „va diminua din suveranitatea și independența Republicii Moldova” sau se „va solda cu pierderea” acestora. Sunt doar câteva narațiuni false răspândite în ajunul scrutinelor. În realitate, completările care vor fi introduse în Constituție nu afectează în niciun fel statutul de neutralitate și cel de suveranitate al țării, susțin experții, potrivit moldova1.md.
Falsuri potrivit cărora referendumul ar amenința cu „renunțarea la neutralitate, suveranitate și statalitate” sunt răspândite, scrie StopFals.md.
„Niciun stat UE nu și-a pierdut statalitatea sau independența”, respectiv această declarație este „un fals”, care are menirea de a induce „în eroare publicul, mai ales în campanie electorală”, susține experta Stop Fals, Lilia Zaharia.
Referendumul din 20 octombrie exprimă „intenția” Republicii Moldova de aderare la NATO – este o altă narațiune falsă răspândită. Expertul Mihai Isac a combătut acest fals:
„Este un fals grosolan. În cadrul UE există patru state care sunt neutre din punct de vedere militar: Austria, Irlanda, Malta și Republica Cipru. (….) Vedem în permanență neutralitatea acestor state inclusiv prin faptul că nu fac parte din nicio structură NATO, din potrivă, Organizația Atlanticului de Nord nici nu încearcă cumva să forțeze aceste state să devină membre ale NATO, dar, desigur, apartenența la UE și NATO concomitent aduce după sine mai multe drepturi și anumite garanții de securitate, dar nimeni nu obligă nici un stat să devină membru al NATO. Este chiar împotriva politicii NATO, care dorește ca orice stat membru să aibă un statut susținut de majoritatea populației, pentru a nu deveni o problemă de securitate internă a Alianței”, a declarat Mihai Isac.
Amintim că, în avizul său din 16 aprilie 2024, Curtea Constituțională a statuat că inițiativa de revizuire a Constituției nu afectează caracterul suveran, independent și unitar al statului Republica Moldova, nici statutul de neutralitate permanentă.