UE / GAL “Lunca Prutului de Jos” a desemnat câștigătoare 10 microproiecte de dezvoltare economică locală
Grupul de Acțiune Locală “Lunca Prutului de Jos” a desemnat 10 câştigători ai
microproiectelor de dezvoltare economică locală ce vor beneficia de finanțare din fondurile
europene ale Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie.
Domeniile care urmează să fie dezvoltate cu suportul Uniunii Europene sunt variate, și vin să
contribuie la armonioasa dezvoltare a localităților din cadrul GAL-ului. Printre acestea se numără:iniţiative de dezvoltare a pensiunilor turistice şi includerea lor în traseul turistic regional Lunca Prutului de Jos, de dotare a sălilor de grădiniţă cu roboţi ozoboți şi alt echipament smart, amenajare a zonelor de agrement și recreere în spațiul public, de dotare cu echipament modern a brutăriilor, cafenelelor din regiune.
Cele 10 proiecte, vin să îndeplinească 3 priorități de bază: revitalizarea obiectivelor turistice, modernizarea și diversificarea ocupațiilor agricole și agroalimentare și ameliorarea calității serviciilor din domeniul cutural, social și educațional.
Așadar, în localitățile din Lunca Prutului, vor fi imlpementate următoarele proiecte:
La Pleanul lui Vodă, în satul Văleni, care are drept scop recondiționarea casei străbunicilor prin conservarea elementelor etnografice tradiționale și valorificarea potențialului natural, precum conectarea obiectivului nou – creat la traseul turistic regional „Lunca Prutului de Jos”
Un proiect asemănător se va implementa și în satul Pașcani, comuna Manta. Acesta prevede sporirea atractivității turistice a pensiunii ” Casa Bunicului”, prin amenajarea cramei și curții inferioare a pensiunii.
Și în Vadul lui Isac, prin intermediul proiectului „La Rădăcini”, un sector al parcului din localitate va fi amenajat și dotat cu elemente decorative unice și specifice regiunii.
La Slobozia Mare vor fi realizate trei proiecte din domeniul agroalimentar. Astfel, va fi amenajată și dotată o linie de producere de conserve, dulcețuri și sosuri specifice regiunii folosind rețete de autor. Deasemenea se vor depune eforturi pentru reconstrucția pieței agroalimentare din localitate prin dotarea brutăriei ” la Gura Cuptorului”, iar în cadrul proiectului „Kavarma de Slobozia Mare, Miorița”, se va prepara kavarma din carne de oi în condiții sanitare moderne conform cerințelor ANSA.
Marcela Bratu, ne-a povestit ca este foarte bucuroasă ca miniproiectul său se regăsește printre câștigători, iar scopul său este să îmbunătățească și să dezvolte procesul de producere de kavarma de oi.
„Ca urmare a acestui proiect va crește cererea produsului pe piață și apoi ne vom putea extinde afacerea și vom putea procura și mai mute animale atât pentru productivitatea de lapte și nu în ultimul rând pentru carne”, a meționat Marcela Bratu.
La Colibași, urmează să fie renovată și dotată cofetăria ” Casa Bucuriei” și totodată se va diversifica și gama de produse, iar la Crihana Veche se vor efectua lucrări de modernizare și dotare cu echipament profesionist a sălii de ceremonii „Otilia”, în scopul sporirii atractivității localului dar și a regiunii.
Ana Cucu, fondatoarea patiseriei” Casa Dulce”, Colibași, ne-a relatat despre cum vrea să își dezvolte afacerea cu suportul financiar din partea Uniuniii Europene:
„În urma acestui proiect, ne dorim să avem o cofetărie modernizată, un spațiu frumos amenajat și care să corespundă cerințelor din această perioadă pandemică. Va fi renovat un spațiu comercial și dotat cu vitrină frigorifică nouă și aparat pentru cafea profesional, mobilier modern. Ne dorim ca toți clienții noștri din zonă, cât și alți vizitatori, să se simtă bine atunci când vor trece pragul localului nostru, iar noi îi vom bucura cu cele mai naturale și gustoase produse”, menționează Ana Cucu.
Ameliorarea calității serviciilor din domeniul cultural, social și educațional reprezintă o altă prioritate din cadrul programului „ÎmprEUnă pentru schimbare durabilă”. Acest deziderat va fi implementat în localitatea Văleni prin intermediul a două proiecte, ce vor aduce beneficii în viața socială a copiilor și adolescenților din localitate. unul din ele prevede valorificarea durabilă a spațiului aferent Centrului de Sport și Agrement Văleni, prin amenajarea unei zone de agrement și recreere, iar cel de-al doilea vine să modernizeze și să doteze sălile de grupă a creșei – grădinițe „Romanița” cu echipament tehnic și roboței ozoboți, în vederea asigurării unui proces educațional de calitate modern și interactiv.
Noile proiecte vor crea minim 10 locuri noi de muncă în comunitățile membre ale Grupului de Acțiune Locală „Lunca Prutului de Jos”. GAL Lunca Prutului de Jos are în componenţa sa 10 localităţi rurale cu peste 30.000 locuitori.
A.O. Cahul „2030” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Ce înseamnă Uniunea Europeană pentru Raionul Cahul”. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).
Conținutul articolului aparține autorilor și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ