Ghenadie Brega: E destul unu cu tuberculoză activă să meargă prin oraș…
Viceprim-ministrul Republicii Moldova s-a aflat într-o vizită de lucru la Cahul la finele săptămânii trecute.
În cadrul acesteia, domnul Brega a fost însoţit de Viceministrul Sănătăţii, domnul Gheorghe Ţurcanu, iar scopul vizitei a fost documentarea privind problema Clădirii Secţiei Boli Infecţioase a spitalului Raional Cahul
Viceprim-ministrul Ghenadie Brega, în cadrul unei şedinţe la Consiliul Raional Cahul, a atras atenția asupra istoricului clădirilor care aparțineau Spitalului Raional Cahul și a ținut să afle care a fost necesitatea transferarea Secției Boli Infecțioase într-o clădire ce nu aparține autorității publice locale.
„Îmi place să aflu tot adevărul, cum a fost vândut, cui a fost vândut, care a fost baza legală ca să transferați? Mie îmi trebuie adevărul, răscoliți că trebuie de răscolit, de ce să ne temem dacă este decizia Consiliului e una, dacă nu este – e alta. Noi nu putem ignora faptul că decizia Consiliului nu este. Câți bani s-au acumulat de la vânzarea clădirilor? s-au dat la reparație? unde e decizia? aș vrea să o vad, cum s-a vândut terenul? câți bani s-au dat la reparație? etc. Aș vrea să văd, nu e târziu, aici nu există termen de prescripție, este Procuratura, este Centrul Național Anticorupție, noi trebuie să sesizăm și la să se ocupe” a menționat domnul Brega.
Totodată, domnul Viceprim-ministru a atras atenția conducerii Școlii Profesionale din Cahul despre impactul pe care îl poate avea transmiterea clădirii. Reieșind din faptul că anual, în secție se tratează circa 1000 de pacienți, inclusiv bolnavi de tuberculoză, iar necesitatea de cazare existentă la moment pentru instituția de învățământ este de circa 80 de persoane, urmează să fie dată prioritatea bolnavilor.
„E destul unu cu tuberculoză activă să meargă prin oraș… Cât de urgent nu am hotărî acum nu o să putem imediat hotărî problema, anul acesta e deja pierdut, dacă reparăm a doua clădire trebuie să o transmitem de la balanța spitalului. Trebuie găsită Soluția aici pe loc: ce putem propune acum la 1000 de pacienți. Nicidecum nu putem. Ca să construiești un spital sau să repari clădirea noi nu putem, cu 80 de copii e mai ușor ca în cel mai rău ucaz le compensezi chiria, și în Chișinău vin la universități, învață nu sunt cămine, oamenii se duc la chirie” a punctat domnul Brega.
Pe final, reprezentanții Guvernului Republicii Moldova au menționat că urmează de discutat inclusiv la nivel de guvern lăsând la o parte interesele de partid și de găsit o soluție.
„Acum trebuie să luați o decizie aici, prelungiți contractul, noi ne înțelegem la nivel de ministere, ne ducem la doamna Fusu și aici lăsăm interesele de partid să discutăm cu doamna Fusu, cu ministerul Sănătății să găsim un consens ca să ieșim din situație” a mai declarat domnul Viceprim-ministru.
Problema clădirii în care la moment se află Secţia Boli Infecţioase a SR Cahul este una mai veche, aceasta provocând un conflict între conducerea Spitalului Raional Cahul, Consiliului Raional Cahul cu cea a Şcolii Profesionale nr. 2 din Cahul.