Publică un anunț
piatasud.md

Granturi de 7,8 milioane de lei pentru Cahul. A fost prezentat Programul Digital Impact pentru mediul de afaceri

Granturi de 7,8 milioane de lei pentru Cahul. A fost prezentat Programul Digital Impact pentru mediul de afaceri

Fundația Startup Moldova a prezenta  condițiile de participare la concursul de propuneri de proiecte în cadrul Programului Digital Impact 2022-2023, axat pe regiunea Cahul.

Scopul programului este de a accelera transformarea digitală în sectoarele public și privat prin asistență și finanțare directă pentru testarea și extinderea produselor, serviciilor sau soluțiilor inovatoare în regiune.

Evenimentul a avut loc la Cahul, la acesta participând peste 30 de reprezentanți ai mediului de afaceri din zonă. 

„Noi ne ocupăm de dezvoltarea ecosistemului de startup-uri tehnologice. Deja avem multe exemple interesante, dar avem nevoie de ceva mult mai interesant, „unicorni”  declarat Natalia Bejan, Directoarea fundației Startup Moldova. 

Stella Bădin, Viceprimărița municipiului Cahul, prezentă la eveniment a menționat că în municipiul Cahul, în ultimii ani, s-au lansat mai multe programe, dar acesta este unul deosebit, unul aparte, e conectat de serviciile de care autoritatea publică și comunitatea vrea să beneficieze. 

„Știu ce pot cahulenii și cahulenii vor multe, e o oportunitate de a dezvolta serviciile noastre. Acest lucru se întâmplă doar la Cahul, suntem vârful de lance, suntem pionieri la tot ceea ce se face în țară. Va încurajez să visați mare” a declarat Stella Bădin. 

Programul este finanțat de Uniunea Europeană prin Suedia și implementat de ATIC prin proiectul EU4Moldova: Startup City Cahul. Valoarea totală a acestuia este de 7,8 milioane lei.

În funcție de calitatea propunerilor de proiect, a bugetului solicitanților și a relevanței pentru regiunea Cahul, vor fi acordate granturi de până la 780 mii lei – sumă nerambursabilă. Un grant poate constitui maximum optzeci la sută (80%) din bugetul total al proiectului propus de solicitant. Cofinanțarea de minimum 20% din bugetul total al proiectului urmează să fie asigurată de către solicitant.

„Vreau să vă salut și să vă spun bun venit în acest program. Suedia sete un partener de lungă durată pentru Republica Moldova, suntem membrii UE și susținem Moldova în toate inițiativele. Suntem aici pe termen lung, suntem partenerii voștri și vom susține Moldova în procesul de digitalizare și toate ideile” a declarat Cătălina Nilson, reprezentanta Ambasadei Suediei în RM.

Programul va sprijini soluții în următoarele domenii:

  • Turism: site-uri sau programe care vizează turiștii și care urmăresc creșterea vizibilității regiunii Cahul din punct de vedere turistic.
  • Agricultură: soluții digitale cu impact asupra sectorului agricol și cu potențial de creștere. Sub-sectoare: vitivinicol, agricultura tradițională etc.
  • Logistică: digitalizarea serviciilor logistice, poziționarea regiunii Cahul ca Hub Logistic Sudic.
  • Guvernare: digitalizarea serviciilor comunitare.
  • Comerț: soluții pentru a oferi incluziune financiară, pentru a stimula comerțul electronic în regiune.
  • Sunt aplicabile și alte domenii, cu dovezi solide ale impactului soluției/provocării abordate (de ex. alfabetizare digitală și financiară).

Solicitanți eligibili pentru participare la Concurs sunt entitățile private, care-și desfășoară activitatea antreprenorială în regiunea Cahul (raioanele Cahul, Leova, Taraclia, Cantemir) sau grupuri de co-solicitanți, care pot include instituții publice, organizații, asociații sau alte entități juridice.

„Suntem de aproape de doi  ani prezenți în Cahul. Voi ca și business puteți digitaliza, automatiza procese, dar este foarte important cine să o facă. Există potențial, tineri care vin la Cahul să facă studii. Ceea ce puteți face este să-i țineți după studii aici, să nu fie doar o traiectorie din viața lor studiile la Cahul, dar să stea și să muncească în regiune. Utilizați la maximum partea de suport cu care vine programul și încercați să soluționați ceea ce v-ar crește capacitatea de a ieși în față” a declarat  Corina Andronic, Directoare EU4Moldova: Startup City Cahul

Pentru informație completă despre Program, dar și pentru a descărca Ghidul de aplicare la Concurs, accesați: https://startupmoldova.digital/digital-impact/

Doritorii de a se înscrie la concurs, trebuie să depună dosarele cu Notele conceptuale și declarațiile de onoare până pe 30 noiembrie 2022, prin expediere pe email: community@startupmoldova.digital.

*Dosarele depuse după expirarea termenul stabilit nu vor fi acceptate  pentru evaluare.

Digital Impact este un program realizat de Startup Moldova ca parte/ activitate a proiectului EU4Moldova: Startup City Cahul, finanțat de Uniunea Europeană  în parteneriat cu Suedia și implementat de ATIC.

Articole similare