În municipiul Cahul va fi construită încă o Biserică
În municipiul Cahul se va reconstrui Biserica Sf. Dumitru care în anii 1960 a fost demolată. Solicitarea de a restabili biserica a venit din partea Episcopului Basarabiei de Sud, Veniamin Goreanu.
Decizia a fost aprobată de Consiliul municipal Cahul la penultima ședință. La moment în acest loc este o construcție nefinalizată și care nu este înregistrată, terenul fiind proprietate publică.
Decizia dată a stârnit mari dezbateri între consilieri, membrii fracțiunii PSRM declarând că pentru acest teren a mai parvenit o solicitare din partea reprezentanților Bisericii de rit vechi, care intenționau să construiască o Troiță.
Despre dedesubturile decizie în cauză ne-a vorbit Iurie Cebotari, consilier municipal, în cadrul emisiunii inDIRECT.
“În anii 1990 a fost o dispoziție a primarului de atunci, care prin ordin a alocat acest teren unui agent economic. În viziunea mea a fost alocat ilegal” susține Iurie Cebotari.
Iurie Cebotari a declarat, că datorită faptului că reprezentanții Bisericii de rit vechi au solicitat de câteva ori bani pentru reconstrucția unui gard, consilierii au dedus că aceștia sunt în imposibilitate de a construi ceva fără ajutoare.
„Noi suntem pentru aceea ca să susținem orice biserică, indiferent cum se numește ea” menționează Iurie Cebotari.
În cadrul ședinței municipale mai mulți consilieri socialiști s-au opus acestei decizii. Dat fiind faptul că cererea Episcopiei de Sud a fost prima și au garanția că lucrările vor începe în scurt timp, aceasta a fost votată.
“Cu părere de rău, această problemă este un pic politizată” afirmă Iurie Cebotari.
În cadrul Ședinței consiliului Municipal a intervenit și Preasfințitul Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud. Dumnealui a declarat că a primit o cerere din partea familiei Caravasile, ctitorii Bisericii Sf. Dumitru și că au dorința de a reconstrui Biserica și a reamenaja cimitirul.
Acest articol este produs cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Creșterea gradului de transparență a 5 autorități publice locale din raionul Cahul”, implementat de A.O. „Cahul 2030” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.