Interviu cu Corina Stoian. Despre chimie, Cahul și viața de studenție în UE

Interviu cu Corina Stoian. Despre chimie, Cahul și viața de studenție în UE
© sursa: arhiva personală

Corina Stoian este o tânără cercetătoare, originară din municipiul Cahul, care la moment învață la Universitatea din Bremen, Germania. Este doctorandă în domeniul chimiei anorganice și organo-metalice.

A studiat chimia în Cluj Napoca, la Babeș-Bolyai (2015-2018), master în chimie avansată (2018-2020). În timpul masteratului a făcut un internship  în Bremen și altul în Rennes (Franța). A început să facă cercetare în domeniul chimiei organo-metalice din anul 1 de licență (2015).

-Corina, spune-mi te rog de ce anume domeniul chimiei anorganice și organo-metalice?

Corina Stoian: „Încă de mic copil îmi amintesc că am vrut să devin astronaut sau medic. La un moment dat am realizat că meseriile pe care le cunoșteam de la adulții din viața mea nu erau singurele posibilități. Am învățat din desene animate că poți fi cercetător/om de știință/savant și am decis că asta e pentru mine, asta voi fi când voi crește. Evident, la acel moment nu știam ce o să cercetez, dar știam că mă pasionează științele naturale. În clasa 8-a, am început a învăța chimia altfel.

Doamna Georgeta Gorea (acum Gabin) ne-a pus bazele, iar programul de atunci începea cu chimia anorganică. O mare contribuție la decizia de a alege să fac chimie îi aparține doamnei Georgeta. Ea a reușit să îmi transmită pasiunea față de subiect, ea a stat cu mine pentru pregătirile de olimpiade și tot ea a reușit să facă lecțiile de chimie altfel pentru noi atunci.

Mereu mi-a plăcut chimia anorganică, iar când am început programul de licență la Cluj, mi s-a recomandat să încep să fac cercetare cât mai curând posibil. Așa cum erau mai multe grupuri de cercetare pe chimie anorganică, m-am informat pe grupul facultății cu ce se ocupă fiecare, am întrebat lumea și așa am aflat că domeniul chimiei organometalice e unul destul de nou, are nevoie de tehnici speciale și e captivant din punct de vedere experimental și teoretic.

Am studiat o mulțime de subiecte la facultatea de chimie și inginerie chimică (FCIC) la UBB Cluj-Napoca, dar tot cu chimia organometalică am rămas. Tot acolo am învățat despre importanța experiențelor de cercetare în alte laboratoare, alte țări. Programul de master oferă mai mult timp pentru cercetare, inclusiv prin programul Erasmus+, care oferă diferite mobilități și schimburi între grupuri.”

Ce părere ai despre programul de studii în Germania/Franța în comparație cu cel din România, având în vedere că ai studiat la Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca? Ce aspecte consideri că sunt mai avantajoase în sistemul universitar german/francez?

Corina Stoian: „Cu siguranță va depinde de la universitate la universitate, dar pregătirea din Cluj mi se pare la un nivel comparabil sau chiar mai înalt decât la universitățile la care am avut internshipurile, probabil datorită experiențelor de cercetare și colaborare ale cadrelor didactice. Avantajele studiilor în Germania/Franța probabil ar fi finanțarea proiectelor: mai multă finanțare în cercetare înseamnă și tehnici mai avansate, dar și dezvoltare mai rapidă, grupuri mai mari și mai diverse, deci mai multe domenii din care poți să alegi.

Un avantaj pe care îl au studenții de la FCIC e faptul că pot (au timpul și posibilitatea) începe să facă cercetare cât mai devreme posibil, astfel încât când vine vremea de început proiectul de licență, aceștia deja au cunoștințele practice necesare, dar au și avantajul de a înțelege dacă tipul de cercetare pe care l-au ales e pentru ei.”

Care sunt oportunitățile pe care le-ai întâlnit în Germania/Franța pentru studenți și tineri cercetători în domeniul tău? Ce resurse sau sprijin consideri că sunt mai bine dezvoltate sau disponibile aici față de Republica Moldova?

Corina Stoian: „Nu pot să compar direct cu Republica Moldova, din moment ce nu am avut vreo experință la universitățile respective. Dar pot zice că un aspect important în dezvoltarea personală și profesională este existența unei comunități internaționale. Aici mă refer la grupul de cercetare care apoi face parte dintr-un domeniu de cercetare, o universitate și tot așa. Cu cât e grupul mai heterogen (persoane din diferite țări, cu alte culturi și limbi) cu atât e mai interesant. Pe lângă faptul că tu, ca persoană, crești învățând despre alte feluri de a vedea lumea, înveți despre diferențele și asemănările culturale, totodată formezi și colaborări internaționale care mai apoi aduc noi oportunități și experiențe.

Totodată, faptul că sunt programe prin care poți face colaborări cu alte grupuri din alte țări, faptul că poți beneficia de burse cu care poți călători pentru astfel de intershipuri, dar și pentru diferite conferințe e un mare avantaj al multor universități din Franța/Germania.”

Cum ai descrie cultura academică și mediul de cercetare din Germania/Franța? Ce aspecte apreciezi cel mai mult în ceea ce privește modul de lucru și colaborarea în mediul academic german/francez?

Corina Stoian: „În general, cultura academică e destul de lejeră, profesorii și studenții adesea sunt la per tu. Dar odată ce ești mai mult timp în domeniul academic, se poate observa un sistem mai ierarhic în Franța/Gemania. Acesta totuși încet-încet se disipează, ceea ce e important, din moment ce se dorește libertate de exprimare, cercetare, mai multă transpareță și respect, un mediue de lucru sănătos. Domeniul academic e destul de complicat, iar experiența fiecăruia poate fi foarte diferită. În cazul meu, apreciez mult profesorii care au fost foarte dedicați să fie și îndrumători buni, pentru care creșterea studentului ca și cercetător (poate mai apoi coleg) a fost mai presus de orice. Probabil acest aspect îl apreciez cel mai mult și mă inspiră și pe mine să fiu un tutore mai bun.”

Ce anume îți place cel mai mult în viața din Germania/Franța? Există aspecte ale vieții cotidiene sau sociale care te-au impresionat sau pe care le apreciezi în mod special?

Corina Stoian: „În viața din Franța mi-a plăcut mult mâncarea, destul de previzibil, dar nu-i de mirare. Calitatea produselor mi s-a părut mult mai ridicată față de alte tări în care am trăit, mai ales că am comparat după experiența din Germania. Iar în Germania mi se pare foarte fain cât de simplu este să te deplasezi cam peste tot cu trenul și că e normal să mergi la lucru cu bicicleta. Plus la asta, ziua de duminică e un fel de zi de odihnă națională, în care lumea respectuos e liniștită, magazinele nu lucrează, iar cel mai adesea pe vreme bună, vezi oameni de orice vârstă ieșind la plimbare sau cu bicicleta.”

Cum ai perceput oamenii din aceste țări în comparație cu cei din România sau Republica Moldova? Ce diferențe culturale sau sociale ai observat și cum te-ai adaptat la acestea?

Corina Stoian: „În primul rând vreau să spun că viața la Cluj a fost o parte foarte frumoasă din viața mea în care m-am ales cu prietenii pe viață. Iar în Franța, din moment ce grupul era unul internațional (la momentul respectiv nu au fost francezi în grup, în afară de liderii de grup) experiența a fost una diferită și foarte fascinantă. În urma acestei experiențe m-am ales cu prieteni buni din Grecia și Noua Zeelandă. Mi-a plăcut mult să trăiesc în Rennes (capitala Le Bretagne), să învăț mai multe despre diferențele culturale față de alte regiuni. Am observat o atitudine mai detașată față de muncă și mai concentrată pe viața personală, care e adesea destul de privată. Probabil acest aspect face destul de dificil să îți faci prieteni la lucru, chiar dacă acel lucru e la universitate.

Asemănător, mi-a fost mai dificil să îmi fac prieteni în Germania. În experiența Erasmus+ de trei luni în Bremen am avut impresia că lumea e destul de deschisă și primitoare, însă când m-am mutat acolo pentru doctorat, aceeși lume mi s-a părut mult mai rece, mai rigidă. Cu siguranță sunt excepții, până la urmă am prieteni germani, însă din experiența mea, mi-a fost mult mai simplu să mă împrietenesc cu cercetătorii/studenții de alte naționalități care veneau în vizită.”

Având în vedere experiența ta în țările date, care sunt, în opinia ta, beneficiile majore pentru tinerii din Republica Moldova care doresc să își continue studiile sau să își înceapă carierele în străinătate? Ce sfaturi ai pentru cei care consideră să urmeze aceeași cale?

Corina Stoian: „Beneficiile majore ar fi, cu siguranță, oportunitățile de colaborare și cercetare discutate mai sus. Celor care doresc să urmeze această cale, le zic să fie curajoși și curioși, iar pe lângă faptul de a fi deschiși la astfel de oportunități, să le și caute. În cazul cercetării, pe lângă subiectul de bază e bine să cunoască engleza, iar pentru viața de zi cu zi în țara pe care o aleg, evident, limba națională e un mare avantaj deoarece te ajută să nu te autoizolezi.”

-Planifici să te întorci acasă în Moldova, Cahul?

Corina Stoian: „Adeseori m-am întrebat același lucru și mereu răspunsul e că da, mi-ar face plăcere să mă întorc acasă, să fiu mai aproape de familie, de locurile unde am copilărit, să pot da și eu comunității care a făcut atâtea pentru mine. Dar din păcate nu văd ce aș putea face cu specializarea mea în Cahul, de exemplu. Poate în viitor când acumulez mai multă experință și în alte domenii, mai aplicabile, poate atunci va fi ceva și pentru mine în Moldova, mult mai târziu. Mă bucur totuși să văd schimbările din Cahul, de altfel și cele din țară în general. Mi se pare că ne îndreptăm încet-încet în direcția bună. De asemenea, mă bucur mult să văd mulți tineri talentați, dar și cu un spirit civic mare care contribuie la aceste schimbări.”

Ce semnifică acest oraș pentru tine și cum îl vezi peste 10 ani?

Corina Stoian: „Cahul este orașul în care m-am născut, am copilărit și m-am format ca persoană, fapt ce nu va fi schimbat vreodată. Îmi este și va fi foarte drag. În zece ani sper să îl văd și mai dezvoltat, dar având binele locuitorilor la inimă, mai verde, mai puține mașini, mai multe piste de biciclete și mai mulți oameni pe ele. Sper că tinerii din Cahul să fie la fel de activi, să se organizeze la fel de multe evenimente culturale și sportive pentru locuitori, iar hora de la sud să nu lipsească niciodată.”

-Îți mulțumesc din suflet pentru timpul acordat interviului. Experiența și dedicarea ta sunt o adevărată sursă de inspirație pentru noi toți. Ai demonstrat prin exemplul personal cât de importantă este implicarea și devotamentul față de comunitate. Tinerii sunt schimbarea de care avem nevoie, iar poveștile de succes precum a ta sunt cele care îi motivează să se implice și să contribuie activ la dezvoltarea personală.

-Mevșa Olga-

Articole similare