VIDEO// Jana Țurcanu, polițistă de frontieră, despre primele femei grănicere: la pichet eram șapte femei

Serviciul Grăniceri al Republicii Moldova, în prezent reformat în Poliția de Frontieră, a acceptat angajarea femeilor în anul 2000. Inițial, la serviciu erau acceptate, preponderent, soțiile angajaților. De atunci au trecut mai bine de 20 de ani. În prezent, Poliția de Frontieră a Republicii Moldova este o instituție modernă, în care muncesc, cot la cot, femei și bărbați.

Potrivit IGPF, pe parcursul anului 2021 au fost angajate 77 femei, ceea ce reprezintă 30% din numărul total de polițiști de frontieră angajați în acel an, iar în cadrul Serviciului Vamal lucrează 464 femei, adică 26,34 %. 

Jana Țurcanu este una dintre primele femei angajate în 2000, în cadrul Serviciului Grăniceri. În prezent, ea activează în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Giurgiulești.  

„Am spus să încerc, să văd dacă fac față. La pichet (la Sectorul Poliției de Frontieră Giurgiulești) eram șapte femei. Pentru mine a fost foarte greu, trebuia sa mă încadrez ca militar. Nu am făcut armata, nu știam „cu ce se mănâncă” această profesie. A fost foarte greu, dar am avut susținerea soțului care mă încuraja și mă motiva.”, povestește polițista de frontieră, Jana Țurcanu, despre primii ani de lucru în serviciul de grăniceri.

Jana mărturisește că lucrurile s-au schimbat foarte multe în sistem odată cu crearea Poliției de Frontieră. Pe lângă dotarea tehnică și schimbarea abordărilor, în serviciu au început să fie angajate din ce în ce mai multe femei. În prezent, femeile angajate îndeplinesc toate sarcinile la același nivel și cu aceeași responsabilitate precum bărbații, fie că e muncă la punctul de trecere a frontierei sau pe frontiera verde.  

„Cel mai greu este să lucrezi cu cetățenii, pentru că trebuie să depui un mare efort psihologic și moral… sunt diferite caractere. Atât pe frontiera verde, cât și la punctele de trecere a frontierei sunt diferite situații care trebuie ținute sub control. Întotdeauna trebuie să ținem cont că suntem reprezentanții statului, cei care întâlnim persoanele și cei care petrecem cetățenii din țară”, menționează Jana Țurcanu. 

Jana Țurcanu consideră  că tinerele au nevoie de exemple în acest domeniu, iar femeile sunt pregătite și pot să practice orice profesie, inclusiv cea de polițistă de frontieră. 

Acest produs a fost realizat de către Ziua de Azi Cahul, în colaborare cu Centrul Media pentru Tineri, în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova.

Părerile și opiniile exprimate aici aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.

Articole similare