La Cahul a avut loc un forum regional al întreprinderilor sociale și cu impact
Evenimentul a avut loc pe 20 iunie, în incita centrului INOTEK din Cahul. Au participat reprezentanții mediului de afaceri din regiune, dar și reprezentanți ai companiilor din capitală.
„Este foarte important ca întreprinderile sociale care deja au un pic de istorie și experiență să povestească altor companii ce înseamnă antreprenoriat social. Este o confuzie în înțelegerea acestui termen. Unii consideră că asta e caritate, dar nu este așa. Este o reinvestire a 90 % din profitul întreprinderii din cauze sociale. Aici vorbim de cauza socială pe care ți-o asumi pe durată lungă, nu vorbim de o ocazie în care facem un act de caritate ca întreprindere. Dacă ne-am asumat față de acei copii care frecventează gratuit academia noastră, atunci nu contează dacă avem profit sau nu, noi ne-am asumat aceasta cauză,” ne-a declarat Maria Pasat, fondatoarea Vibe Academy SRL, singura întreprindere socială înregistrată oficial din raionul Cahul.
Maria spune că antreprenorii pot să practice antreprenoriatul social, dar să nu cunoască despre aceasta, iar acest tip de schimb de experiență îi va ajuta să-și contureze ideile de afaceri și să descopere noi oportunități, inclusiv de atragere de finanțări nerambursabile.
„Bussines-ul nu înseamnă să mergi peste capuri, dar să aduci un aport societății, totodată să faci venit în companie”, a adăugat Maria Pasat.
Sergiu Batiușca, director-adjunct al Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA), a prezentat ofertele de subvenționare care sunt accesibile la moment pentru antreprenorii din agricultură. Potrivit lui, AIPA susține inovația în agricultură, iar antreprenorii din domeniu pot beneficia de subvenții pentru utilizarea, de exemplu, a dronelor pentru prelucrarea plantațiilor sau monitorizarea terenurilor prin intermediul senzorilor specializați.
Potrivit lui Sergiu Batiușca, în procesul de integrare europeană, Moldova va putea beneficia de fonduri de preaderare, inclusiv dedicate domeniului agricol, iar o dată cu modificarea cadrului legal, va fi posibilă oferirea de subvenții pentru agricultori per hectar.
„Scopul evenimentului este aducerea practicilor sustenabile, verzi și sociale în regiuni, astfel ca țara să se dezvolte armonios. Vrem să prezentăm posibilitățile care există pentru regiuni. Există oportunitatea de a face ceva cu diferiți parteneri sau fonduri. În afaceri este nevoie de schimbare. Acum apar diverse forme de bussines, iar antreprenoriatul social este una dintre aceste paradigme, una care este legalizată în Republica Moldova. Noi promovăm antreprenoriatul verde și antreprenoriatul cu impact, chiar dacă aceste concepte deocamdată nu sunt incluse în legislație”, ne-a spus Vladimir Ternavschi, director executiv AO EcoVisio.
Recycline este o afacere de impact care încearcă să promoveze cultura sortării deșeurilor și care produce diferite articole din plastic reciclat. Întreprinderea a început să confecționeze bijuterii, iar acum are o linie de producție a mobilei din plastic reciclat. În cadrul evenimentului, Oana Marina Păun, reprezentanta Recycline, a povestit celor prezenți despre această afacere și ce impact are asupra mediului.
„Sunt extrem de bucuroasă să văd atâta lume astăzi aici. Pentru mine este ceva nou să vorbesc în fața unui așa public. Suntem aici ca să promovăm această idee, să ne facem vizibili și în localitățile din afara Chișinăului, pentru a arăta oamenilor că este posibil și pentru a-i inspira în același timp”, a declarat Oana Marina Păun, community manager al afacerii Recycline.
Silvia Strelciuc a prezentat modul de organizare și activitatea Clusterului turistic VIA Cahul, promovând inclusiv oferta turistică a regiunii Cahul. În ultima perioadă, cluster-ul turistic a devenit entitatea care asigură comunicarea și cooperarea eficientă dintre prestatorii de servicii turistice din raionul Cahul, fapt care a impulsionat dezvoltarea sectorului.
„A fost un eveniment foarte util. Ne bucurăm că și în zona de sud se fac astfel de evenimente, unde oamenii au posibilitatea să facă cunoștință cu posibilitățile de a acumula surse suplimentare pentru a dezvolta o afacere. Suport înseamnă nu doar surse financiare, deseori e necesară o informație utilă, schimb de experiență cu colegii care activează în regiuni sau peste hotare. Eu cred că în Cahul tinerii sunt foarte activi și cred că ar contribui la dezvoltare afacerilor”, a spus Anatolie Perju, unul dintre participanții la eveniment.
Un subiect foarte important rămâne a fi finanțarea afacerilor, inclusiv a celor sociale, iar în ultimii ani sunt disponibile mai multe resurse nerambursabile. Fundația Est-Europeană Moldova este una dintre organizațiile care a oferit granturi pentru dezvoltarea afacerilor sociale. Prin intermediul acestora, la Cahul a fost creat un HUB Regional pentru Afaceri Sociale.
„Fundația Est-Europeană are misiunea de a dezvolta comunități, de abilita cetățenii, ca oamenii să fie fericiți acasă. De aceea ne propunem să susținem oamenii prin diferite activități economice, sociale, cum ar fi antreprenoriatul social, angajarea în câmpul muncii a persoanelor vulnerabile, prin abilitarea tinerilor să dezvolte afaceri, prin mobilizarea tinerilor să creeze infrastructura la ei în comunități. Dacă vorbim în ansamblu, aceasta face ca oamenii să fie fericiți la ei acasă, să aibă condiții, să nu plece peste hotare și să dezvoltăm împreună Moldova”, ne-a declarat Ana Ciurac, reprezentată a Fundației Est-Europene Moldova.
Precizăm că în luna iunie 2023, Fundația Est-Europeană, cu sprijinul Uniunii Europene și al Suediei, a oferit 10 granturi în valoare totală de 375.000 euro pentru crearea sau dezvoltarea a 10 întreprinderi sociale pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană.