Publică un anunț
piatasud.md

La Cahul, pâinea are „Muzeu”!

La Cahul, pâinea are „Muzeu”!

În satul Văleni, raionul Cahul, pâinea a devenit „exponat de muzeu”.

Tradiţionalii colaci pentru nuntă şi cumătrii, hulubaşii din pâine, în total circa 20 de feluri de pâine, sunt prezentaţi turiştilor care vizitează localitatea.

„Muzeul pâinii”, care se află în centrul satului, oferă vizitatorilor posibilitatea nu numai de a vedea şi gusta pâinea care se face la brutăria din sat dar şi să afle despre tradiţiile locului, având parte de un program artistic cu Bunica de la Văleni.

De aceasta s-au convins studenţii specialităţii „Turism” a Universităţii de Stat „B.P. Hasdeu” din Cahul care au fost primiţi de gazde în „casa mare” şi serviţi cu cozonac, ceai din ierburi şi miere de albine.

„La Văleni, „Muzeul pâinii” este exact locul unde le vezi pe toate deodată: sala amenajată în stil tradiţional, pâinea cea de toate zilele, sub diferite forme în diferite momente ale vieţii omului, portul naţional, cântecul şi dansul popular.

Pentru raionul Cahul, „Muzeul pâinii” este o atracţie deosebită. Organizând diferite excursii prin raion, încercăm să arătam studenţilor noştri ca avem lucruri frumoase şi la noi acasă” ne-a comunicat Ludmila Noni lector universitar, conducătorul grupului.

Nici o persoană nu pleacă din „Muzeul Pâinii” fără să ea cu el câte un „hulubaş”.

Denis Zlatu, unul dintre studenţi, ne-a relatat: „M-a impresionat modul în care gazdele noastre ne-au prezentat tradițiile, atmosfera rurală a fost creată prin intermediul cântecelor tradiționale cât și de meniul rural : ceai de melisă cu miere de albine. Bunica cu doba şi bunelul cu fluierul au creat o atmosfera foarte plăcută, într-adevăr sunt un tezaur antropic al raionului Cahul”.

„Muzeul pâinii” funcţionează de aproximativ un an, fiind una dintre atracţii pentru turiştii străini. Anul trecut, mai multe grupuri de turişti din Germania şi Austria au vizitat destinaţiile turistice din s. Văleni, r-ul Cahul, venind în Moldova prin Portul Giurgiuleşti. 

Articole similare