La Huși – monument, la Cahul – ruină! Ce clădire istorică leagă orașele de pe ambele maluri ale Prutului
Centrul istoric al mun. Cahul, reprezintă, din păcate, câteva clădiri carea datează din perioada interbelică sau mai vechi. Printre acestea se numără și o clădire, construită la Cahul , Huși, Tighina și Miercurea-Ciuc după același proiect, a unui arhitect român de valoare.
Este vorba despre Clădirea Sucursalei Băncii Naționale Române (BNR), o clădire cu două etaje a fost construită în anul 1938 după proiectul arhitectului român Radu Dudescu (1894-1983), autorul a numeroase edificii de menire economică, politico-administrativă și socială din România interbelică printre care Sediul Central al BNR, blocul Rosenthal de la București etc.
După același proiect (denumit de Radu Dudescu ca „tipul românesc de edificii bancare”) au fost construite în anii 1938-1941 sucursalele BNR din orașele Huși, Tighina și Miercurea-Ciuc. Clădirea băncii de la Tighina a fost distrusă în timpul celui de-al doilea război mondial, doar la 2 ani de la finisarea construcției.
Fațada edificiului cu două nivele este individualizată prin arcade. Între coloanele cu capiteluri corintice ce susțin arcuri în plin cintru se află deschiderile ferestrelor și ușa de paradă. Deasupra coloanelor, în axa acestora, sunt plasate ornamente vegetale reliefate înscrise în triunghiuri, iar colțurile clădirii sunt împodobite cu ornamente vegetale și florale bogate, de asemenea în relief. Sub streașina acoperișului se pot vedea înșiruiri de denticule și un ornament reliefat zigzagat.
În perioada sovietică, începând cu anul 1945, clădirea a servit ca sediu al biroului regional Cahul a Băncii de Stat a URSS.
În contextul reformelor economice întreprinse în perioada anilor 1980-1990 în URSS, a fost reformată și activitatea bancară sovietică.
Astfel, în urma reorganizării sistemul bancar centralizat prin Banca de Stat URSS, după 1988 au început a activa pe teritoriu URSS alte 5 bănci specializate: Banca pentru Relaţii Economice Externe, Banca pentru Industrie şi Construcţii, Banca Agro-Industrială, Banca pentru locuinţe, servicii comunale şi dezvoltare socială şi Sberbank-ul.
În acest context, clădirea a fost transmisă în gestiune reprezentanței din RSSM a Băncii Agro-Industriale a URSS ca sediu al filialei raionale.
Din 8 mai 1991, clădirea găzduiește Sucursala Cahul a Băncii Comerciale „Moldova Agroindbank” S.A., ca urmare a reorganizării reprezentanței din RSSM a Băncii Agro-Industriale a URSS.
Deși este un monument important arhitectural, clădirea nu este înregistrată nici în Registrul național al monumentelor istorice protejate de stat și nici în Registrul local al monumentelor istorice.
Reparația care a început mai mulți ani în urmă a rămas nefinisată. Elemente importante din arhitectura clădirii au fost distruse. Viitorul unui edificiu istoric practic unic în arealul românesc rămâne incertă.
Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului ” www.ziuadeazi.md – platformă locală credibilă și sustenabilă”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații.Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului „Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.