Publică un anunț
piatasud.md

Silvia Strelciuc: Sunt foarte mulți care simt obligația morală să facă ceva pentru localitatea în care s-au născut

Silvia Strelciuc: Sunt foarte mulți care simt obligația morală să facă ceva pentru localitatea în care s-au născut

Declarațiile au fost făcute de către Facilitatoarea locală a proiectului Migrație și Dezvoltare Locală (MiDL) al PNUD Moldova, în cadrul emisiunii InDirect a ziuadeazi.md.

În cadrul emisiunii au fost discutate posibilitățile de a implica băștinașii mun. Cahul, pe cei care au plecat di localitate în alte orașe sau peste hotare, în mai multe activități și proiecte la nivel local.

„Cahulenii noștri sunt oriunde în lume și este necesar să identificăm pe tot acei care sunt interesați să se implice, să pună umărul și să fie alături de noi. De aceea vom porni cu un club al băștinașilor, un grup de inițiativă care în continuare va dezvolta relația, va atrage băștinașii noștri în acest club, și mai târziu vom constitui o Asociație de băștinași” ne-a declarat doamna Strelciuc.

Totodată, aceasta a menționat că proiectul MiDL oferă posibilitatea de accesa granturi pentru localitățile partenere, pentru mai multe activități axate pe implicarea diasporei și a băștinașilor. 

„Pentru proiectele de dezvoltare economică grantul este de 60 mii de dolari. Proiectele sunt oferite conform principiului 1+ 1. La suma respectivă urmează ca toți băștinașii și administrația publică locală, și alți parteneri, agenți economici, să vină cu contribuție astfel încât să putem accesa această sumă în întregime pentru dezvoltarea orașului nostru” a mai adăugat Silvia Strelciuc.

De asemenea, doamna Strelciuc a atras atenția asupra necesității implicării băștinașilor în procesele decizionale la nivel local.

„Asta este  o problema și pentru procesul nostru decizional local. Nu putem să luăm decizii corecte atâta timp  nu-i consultam si pe cei care sunt peste hotare. Acei care revin de 2,3 ori pe an dar care se ciocnesc de anumite probleme și ar vrea să-și expună părerea, și de ce nu – să se implice. Sunt foarte mulți care simt obligația morală să facă ceva pentru localitatea în care s-au născut, pentru grădinița care a frecventat-o, pentru școala în care a mers și s-a format ca personalitate. Trebuie să le oferim această șansă oamenilor” a punctat Silvia Strelciuc.

Acest material în cadrul proiectului „Înțelegerea audienței prin asistență digitală” implementat de Asociația Obștească „Internews-Ucraina” cu suportul Suediei.

Articole similare