Leafa miniștrilor va crește cu 8.000 de lei

Leafa miniștrilor va crește cu 8.000 de lei

Noul an vine cu majorări substanțiale de salariu pentru miniștri. Leafa acestora va crește de aproape șase ori mai mult decât a bugetarilor de rând, adică cu peste opt mii de lei. Astfel că în loc 19 500 de lei, de la 1 ianuarie, un ministru va primi 27 790 de lei salariu brut. 

Fapt confirmat și de Ministerul Finanțelor, după ce în spațiul public au apărut mai multe zvonuri. Și în timp ce unii deputați susțin că majorarea este binevenită, alți aleși ai poporului s-au arătat nemulțumiți de remunerarea lor, dând de înțeles că și lor le-ar prinde bine o creștere a lefii.

Astfel, de la 1 ianuarie, salariul brut al unui ministru va crește de la 19 520 de lei, la 27 790 de lei, adică cu peste 8 000 de lei mai mult decât în prezent. În majorare intră și adaosul de 1300 de lei, pe care-l vor primi toți bugetarii.

Cel puțin această informație am primit-o de la ministerul Finanțelor, după speculațiile apărute în spațiul public. Nu am reușit să discutăm cu miniștrii să aflăm dacă sunt mulțumiți de salariul pe care-l primesc acum, dar și despre majorare. 

Cert este că unii deputați, care spun că încasează un salariu lunar de peste 14 mii de lei, fără sporuri și adaosuri, se plâng de venitul prea mic, arătând cu degetul spre alții. 

Cât despre remunerarea colegilor din Executiv, aleșii s-au împărțit în două tabere. În timp ce unii susțin că nu este corect față de cetățeni, iar singura soluție este să fie reduse ministerele, opoziția crede că Executivul nu va da rezultate mai bune odată cu majorarea salariilor:

„Pentru a avea un ministru foarte competent, care să nu se gândească cu ce își va hrăni copiii seara, pentru a atrage funcționari este neapărată nevoie și de mult trebuia de făcut acest pas, de a le da un salariu cât de cât pentru responsabilitatea și pentru munca pe care o fac.” 

„Categoric trebuie să revenim la formula veche, să reducem acele patru ministere noi, să introducem regim de economie și să economisim banii publici. Mai puțini nacealiniși, mai puține ministere și să activăm în regim de criză.” 

„Salariile trebuie să fie majorate pentru că un ministru duce o muncă enormă, el este Executivul în primul rând și atâta timp cât noi nu o să remunerăm acele persoane executive nu știu dacă noi o să avem rezultate. Eu sunt pentru ca să fie mărite salariile miniștrilor.” 

„Nu este timpul pentru ridicarea salariilor acum. Noi avem criză de bunăstare a populației și toții miniștrii și reprezentanții autorităților și parlamentarii și Președinția și președintele nu trebuie să ridice salarii mai mari decât au fost.”

„Eu cred că nu este normal ca un ministru să aibă mai puțin decât un subaltern, un secretar general. Vorbim de funcții cu responsabilitate incredibilă care administrează miliarde de lei și i-au decizii care influențează milioane de oameni. Și eu cred că nu este normal ca un ministru să aibă un salariu de două ori mai mic, decât propriul său angajat.” 

„Eu chiar pot să vă spun că nu doar salariul miniștrilor va crește, dar și al deputaților. Ieri am auzit comentariul lui Radu Marian, care a zis că salariul de 15 mii de lei este mic și trebuie majorat.” 

La ședința Parlamentului, deputatul Radu Marian a anunțat că președinta, premierul, vicepreședintele Legislativului, dar și deputații renunță la sporul financiar de 1300 de lei, care urma să le fie adăugat la leafa din anul viitorul.

Articole similare