Lipsă acută de medici veterinari. Statul oferă indemnizații pentru a atrage tinerii specialiști
Salariul mic și infrastructura slabă ar fi principalele cauze care fac neatractivă profesia de medic veterinar, mai ales în mediul rural. În Republica Moldova lipsesc sute de specialiști, transmite Moldova1.md.
Criza cea mai mare este la sate unde un medic este nevoit să activeze în peste patru sate. Chiar dacă în prezent numărul de studenți este destul de mare, după absolvire tinerii preferă să rămână în Chișinău.
Ministrul Agriculturii Vladimir Bolea speră că ajutor unic în valoare de 200 de mii de lei, îi va motiva pe aceștia să aleagă munca în mediul rural.
Constantin Stamati din satul Sireți, raionul Strășeni, este medic veterinar de mai bine de 20 de ani. Empatia pentru animale a moștenit-o de la tată și bunel. Acum bărbatul activează în sectorul privat, însă în afara orelor de muncă își practică meseria de medic veterinar în localitate absolut gratuit.
„Venind seara de la serviciu, practic zilnic vine cineva și mă roagă, hai te rog s-a îmbolnăvit câinele, s-a îmbolnăvit pisicuța și trebuie ajutați. Niciodată nu am cerut bani. Cred că nu este corect, dacă aveam un cabinet atunci legal, cum se cuvine ar trebui să faci lucrul acesta. Se primește mai mult ca un ajutor, ca o consultație gratis pentru că trebuie cineva să îi ajute”, susține medicul veterinar, Constantin Stamati.
În Sireți nu există un cabinet veterinar. Înființarea acestuia și a unei farmacii veterinare este unul dintre scopurile primarului din localitate, mai ales că în sat sunt doi specialiști în domeniu.
„Lucrurile s-au schimbat, clima s-a schimbat, sunt foarte multe boli, sunt foarte multe probleme și dacă în acest lanț valoric lipsește medicul veterinar. Poți tu să aduci și granturi și subvenții și să încerci să dezvolți afacerea, dar dacă nu este o persoană care să te consulte, atunci practic toată investiția ta s-a dus pe apa sâmbete”, a spus primarul localității, Leonid Boaghi.
Efim Ardovan este student în anul VI la Facultatea de Medicină Veterinară a Universității Tehnice. Dragostea față de animale și lipsa medicilor veterinari în sate l-a motivat să studieze domeniul.
„Noi acum la facultate suntem peste 300 de studenți. La sat este o perspectivă foarte bună de a activa. Eu sunt originar din orașul Soroca și probabil o să mă întors înapoi. În tot raionul este lipsă mare de specialiști”, a menționat studentul.
Totuși, unii studenți recunosc că ar prefera să lucreze în oraș.
„Majoritatea studenților deja activează în Chișinău și nu cred să meargă la sat. În capitală sunt mai multe perspective. Este foarte important să fie susținuți veterinarii care vor să activeze în sectorul agrar”.
„Am avut oportunități să plec și în România, dar am ales totuși să rămân aici, din considerentul că trebuie și aici să fie cineva”.
Autoritățile speră că indemnizația unică de 200 de mii de lei, care se oferă din acest an, va motiva tot mai mulți tineri specialiști să muncească în sate.
„Avem împreună cu facultatea să dezvoltăm modelul de funcționare a unei noi afaceri din punctul meu de vedere cum ar fi puncte de medicină veterinară mobilă. Avem peste 291 de exploatații zootehnice care ar putea semna contract de prestări servicii cu acest punct mobil”, a declarat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.
Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova activează în jur de o mie de medici veterinari, dar numărul necesar este mult mai mare. În unele raioane, un singur specialist deservește chiar și până la 40 de sate. Asta în timp ce peste 30% dintre medicii veterinari sunt angajați în Chișinău.