Publică un anunț
piatasud.md

La Colibași, se propune utilizarea apelor uzate la irigarea grădinilor

La Colibași, se propune utilizarea apelor uzate la irigarea grădinilor

Pe data de 30 septembrie 2020 la Colibași a avut loc Masa Rotundă de lansare a proiectului ”Cultura pentru un mediu sigur și protejat”, implementat de A.O. INTECO în parteneriat cu Primăria s. Colibași. 

Evenimentul a avut drept scop informarea comunității despre obiectivele și rezultatele scontate ale proiectului, la fel sensibilizarea cetățenilor și agenților economici din localitate privind impactul negativ al apelor uzate asupra mediului înconjurător.

Menționăm, că proiectul prevede pilotarea și implementarea în satul Colibași a unei metode inovative de utilizare a apelor uzate, care după epurare, fără impact negativ asupra mediului înconjurător, pot fi folosite la irigare. 

Astfel, pe exemplul Centrului Cultural Colibași, unde în cadrul proiectului vor fi construite blocuri sanitare moderne conectate la stația de epurare de tip ECOLOGIC, cetățeni, dar și agenții economici, vor fi îndemnați să adere la acest proiect, promovând această metodă inovativă de utilizare a apelor uzate provenite din gospodăriile casnice, astfel, încât acestea să fie folosite la irigarea grădinilor și serelor din localitate. 

În acest sens, Victoria MATVEEV, coordonatoarea proiectului, a informat cetățenii și agenții economici din Colibași despre beneficiile acestei metode, dar și despre posibilitatea de instalare a stației de tip ECOLOGIC în propria gospodărie. 

Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Partenerul proiectului pentru Regiunea Sud este Centrul Regional de Asistență și Informare a Organizațiilor Neguvernamentale ”CONTACT-Cahul”.

Articole similare