Maia Sandu și Andrei Năstase: la alegerile parlamentare aliați, la prezidențiale din această toamnă – contracandidați

Maia Sandu și Andrei Năstase: la alegerile parlamentare aliați, la prezidențiale din această toamnă – contracandidați

Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și Andrei Năstase, pretendentul la fotoliul de președinte al țării din partea Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” (PPDA) se vor „bate” la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020.

Dacă la alegerile parlamentare, cei doi s-au unit forțele, formând Blocul electoral „ACUM”, în prezent aceștia s-au decis să meargă pe cont propriu în cursa prezidențială. Portalul  MoldovaCurata.md  a publicat profilurile de integritate ale acestor candidați, cât și a celorlalți. Mai jos găsiți spicuiri din profilurile Maiei Sandu și Andrei Năstase.

Maia Sandu a studiat administrație publicăla Harvard Kennedy School of Government. Timp de doi ani a activat în calitate de consilieră al Directorului Executiv la Banca Mondială, în Washington DC. Revenită în țară, Maia Sandu a deținut timp de trei ani funcția de ministră a Educației.

În anul 2015, Maia Sandu a declarat că intenționează să-și creeze un partid. Astfel, în luna mai 2016,  a fost înregistrat Partidul Acțiune și Solidaritate. De atunci, este activă în viața politică din Moldova. În anul 2016, aceasta  a candidat la alegerile prezidențiale, însă a pierdut în turul al II-lea în fața lui Igor Dodon. La scrutinul parlamentar de anul trecut, Maia Sandu a devenit deputată cu voturile alegătorilor din circumscripția Europa de Vest.

În vara aceluiași an, ea a renunțat la mandatul de deputat în favoarea funcției de prim-ministru, pe care a exercitat-o doar câteva luni. În noiembrie 2019, guvernul condus de Maia Sandu a fost demis prin moțiune de cenzură, înaintată de Partidul Socialiștilor și votată de către deputații socialiști și democrați. 

Maia Sandu nu a acumulat averi după revenirea din SUA. În  declarația de avere și interese personale pentru ultimii doi ani, depusă la Comisia Electorală Centrală (CEC) în calitate de candidată la funcția de președintă a Republicii Moldova, Maia Sandu declară venituri salariale totale de peste 162 de mii de lei, bani obținuți din funcțiile de deputată și de prim-ministră.

Ea mai indică 500 de lei românești, onorariu pentru susținerea unei conferințe în anul 2018 și o dobândă de peste 930 de dolari. Candidata are un cont de depozit deschis în SUA, unde își păstrează economiile, în valoare de peste 24 de mii de dolari, bani acumulați când a lucrat în afara țără.  Candidate mai declară un apartament achiziționat în anul 2003, cu suprafața de 74 de metri pătrați, dar și titulara unui autoturism de teren, de model Toyota RAV4.

Numele Maiei Sandu nu se regăsește în actele de constatare ale inspectorilor de integritate, că ar fi admis vreun conflict de interese sau incompatibilitate de funcții. De asemenea, nici procurorii anticorupție nu gestionează nici un dosar în care Maia Sandu ar avea vreo calitate procesuală.

Unul din contracandidatul Maiei Sandu este liderul PPDA, Andrei Năstase. Jurist de profesie, acesta a activat timp de trei ani în calitate de procuror la Procuratura în transport din Chișinău. Ulterior, și-a luat licența de avocat, avându-i drept clienți și pe oamenii de afaceri Victor și Viorel Țopa.

A intrat în politică în anul 2015, când alături de o echipă formată din lideri de opinie, foști politicieni, activiști –  Platforma Civică Demnitate și Adevăr. La sfârșitul aceluiași an, platforma a dobândit statut de partid, fiind numită Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, iar Andrei Năstase a devenit președinte. PPDA a organizat o serie de proteste anti-guvernare, Andrei Năstase fiind unul dintre lideri. De fiecare dată Năstase insista ca protestele să se desfășoare pașnic. Pe parcursul activității sale politice, Năstase  a făcut mai multe demersuri către instituțiile de drept, cerând investigarea unor fapte considerate ilegale ale conducerii țării. În vara anului curent, politicianul a sesizat procurorii anticorupție să investigheze o pretinsă finanțare ilegală a lui Igor Dodon de către Vladimir Plahotniuc, fostul lider al Partidului Democrat. Denunțul se baza pe publicarea de către deputatul Iurie Reniță a unui video în care Plahotniuc îi oferea lui Igor Dodon o pungă, în care se presupune că erau bani. Procurorii anticorupție au respins demersul lui Andrei Năstase.  La alegerile prezidențiale din anul 2016, Andrei Năstase s-a retras în favoarea Maiei Sandu. Cu doi ani mai târziu, a participat la alegerile locale noi, când a învins cu 52% din voturi în fața socialistului Ion Ceban și a devenit primar al municipiului Chișinău. Instanțele de judecată au anulat însă  rezultatele scrutinului, motivând că ambii candidați au comis abateri, făcând propagandă electorală în ziua alegerilor, acuzație respinsă în special de Andrei Năstase. El a contestat decizia la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, precizând că nu va cere statului despăgubiri materiale.

Nu a renunțat la politică, astfel că la scrutinul parlamentar din anul trecut,  Andrei Năstase a obținut mandatul de deputat, însă la scurt timp a plecat din Parlament, optând pentru funcția de ministru al Afacerilor Interne în Guvernul condus de Maia Sandu. După căderea Guvernului, în noiembrie 2019, Andrei Năstase a rămas doar consilier în Consiliul Municipal Chișinău.

Andrei Năstase deține mai multe bunuri imobile, dar și un autoturism foarte scump. În declarația de avere și interese personale depusă la CEC în septembrie 2020, Andrei Năstase indică pentru ultimii doi ani un venit salarial de circa 129 de mii de lei, bani obținuți de la Parlament și MAI. Soția sa a câștigat în acești doi ani un salariu de peste 157 de mii de euro de la o companie germană. De asemenea, candidatul mai declară o indemnizație primită în calitate de consilier municipal și alta din partea statului german. Andrei Năstase deține opt terenuri, unele în intravilan, altele  – în extravilan.

Andrei Năstase arată că i-au fost donate mai multe bunuri imobile. Candidatul mai declară un apartament de 32 de metri pătrați, dar și o casă de locuit cu valoare cadastrală de peste 2 milioane de lei, amplasată în orășelul Codru din municipiul Chișinău. Tot în declarația de avere sunt indicate două autoturisme: unul de model Nissan Maxima, achiziționat cu 10 mii de euro în anul 2005, și altul mai scump, de model Volvo XC90, în valoare de circa 42 de mii de euro, achiziționat anul trecut. Ca și în cazul Maiei Sandu, nu există informații despre eventuale antecedente penale sau contravenționale ale candidatului Andrei Năstase. 

Pentru mai multe detalii accesați portalul MoldovaCurata.md, rubrica „Cunoaște-ți candidatul!” (sub-rubrica „Alegeri prezidențiale”)

Profilurile sunt realizate cu suportul Fundației Soros Moldova. Opinia autorilor nu reflectă neapărat opinia Fundației Soros Moldova

Articole similare