Publică un anunț
piatasud.md

UE // Vinificator din Cahul: GAL ajută micii antreprenori de a-și îndeplini visele

Nicolae este producător de vinuri. Anul trecut acesta a beneficiat de un grant din partea GAL „Lunca Prutului de Jos ” în sumă de 55 000 lei pentru procurarea utilajelor necesare în producție.

S-a reîntors de peste hotare să-și dezvolte aici afacerea, având drept scop major crearea unei podgorii în satul Slobozia Mare, raionul Cahul  și producerea de vinuri de cea mai înaltă calitate

„Sunt antreprenor, în Moldova cam toți sunt oleacă antreprenori. Mă ocup cu producerea vinurilor și sunt vinolog de profesie. Am profesat pentru mai multe firme mari din Moldova și de peste hotare. La un moment dat am decis să fac un vin care să fie cu amprenta mea pe el, să fie mai special și recunoscut de către consumator” ne declară Nicolae. 

De oportunitățile oferite de proiectele implementate de GAL Lunca Prutului de Jos a aflat de pe internet, fiind în afara țării. Spune că aceasta l-a stimulat să revină acasă și să se implice în afaceri. 

„Fiind peste hotare, soția mi-a trimis un link că se derulează un proiect cu dezvoltare locală. Am zis hai să încercăm, și așa aveam de gând să procur toate chestiile astea. Atunci când te mai ajută cineva, mai este un grant, altfel e pornirea. GAL ajută micii antreprenori de a-și îndeplini visele” ne-a mai declarat Nicolae.

Banii din proiect i-a utilizat pentru a procura utilaj de prelucrare a strugurilor în vin, dar și să construiască încăperea de procesare. Acum se laudă cu tehnologia și calitatea produsului finit.  

„Din soiurile albe eu practic scot numai sucul, îl scot practic 40 % ceea ce îl face Crem de la Crem, șampanie. De asta la mine soiurile albe sunt fine și cu aromă. Odihna vinului trebuie să fie după mine minim 12 luni, unele vinuri mai mult. Vinurile le țin în cisterne. Pentru mine trebuie să treacă iarna peste el ca să-l i-a gerul, primăvara îl tragi de pe sediment, vara lași ca tot oxigenul pe care l-a avut el să-l asimileze și după aia îmbuteliez vinul.

Nicolae ne-a povestit și în ce constă secretul vinului de calitate: „Vinul i-a aer la unele procese tehnologice, și al doilea moment e atunci când îl torni în pahar. În afară de aceasta aerul trebuie să fie practic exclus. Moartea vinului e aerul. Trebuie aer la drojdie și în procesul de consum, în rest atunci când e în butoi are niște pori mici și se petrece un proces foarte interesant care se numește atingerea îngerilor. Aerul în doze foarte mici trece prin pori și are loc o evaporare mică, practic 3 litri pe an. În felul acesta vinul se concentrează, capătă niște arome mai intense, devine ceea ce numim noi vin nobil”.

A.O. Cahul „2030” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Ce înseamnă Uniunea Europeană pentru Raionul Cahul”. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Conținutul articolului aparține autorilor și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ.

Articole similare