Medicamentele pentru întreruperea sarcinii, vândute ilegal fără rețetă în farmacii

Medicamentele pentru întreruperea sarcinii, vândute ilegal fără rețetă în farmacii
© sursa: anticoruptie.md

Portalul Anticoruptie.md a identificat farmacii care eliberează medicamente pentru provocarea unui avort fără rețete, contrar legii.  În timp ce importurile de astfel de comprimate a crescut cu peste 100% în ultimii doi ani, statisticile oficiale ale Ministerului Sănătății indică o scădere treptată a numărului de persoane care recurg la această metodă de întrerupere a sarcinii.

Astfel, potrivit Anticoruptie.md, orice femeie din Republica Moldova, care dispune de 300 de lei și nu dorește să păstreze sarcina, poate achiziționa cu ușurință medicamentele din farmaciile comunitare. Prin urmare, întreruperea sarcinii poate fi provocată fără monitorizarea necesară a unui specialist în domeniu, punând în pericol sănătatea și chiar viața femeii.

Reprezentanții Anticoruptie.md au constat că doar 6 farmacii din zece refuză să vândă medicamentul, farmaciștii explicând că administrarea acestuia fără supraveghere medicală este extrem de periculoasă și poate duce la complicații severe, așa cum ar fi o hemoragie masivă. În același timp, la alte două farmacii, mai exact la „Farmacia familiei” și la „Felicia” angajații au fost dispuși să ofere medicamentul.

Contactat de reporterul portalului anticoruptie.md, juristul rețelei de farmacii „Apoteka”, Mihail Ulinici, a explicat că ar fi vorba despre un accident regretabil, confirmând că preparatul Medabon nu poate fi vândut fără prescripția medicului. Acesta a anunțat că a fost inițiată o anchetă internă pe cazul dat.

Mariana Jitaru, consultantul principal din cadrul Direcției politici în domeniul medicamentului și dispozitivelor medicale a Ministerului Sănătății, a confirmat pentru portalul Anticoruptie.md că preparatele prevăzute pentru avortul medicamentos nu sunt incluse în Lista medicamentelor pasibile spre eliberare din farmacii fără reţetă, ceea ce înseamnă că comercializarea lor fără rețetă este interzisă.

Totodată, vinderea medicamentelor neincluse în Lista medicamentelor pasibile spre eliberare din farmacii fără rețetă este stipulată în Codul contravențional al RM, art.77, fiind sancționată cu o amendă de la 20 la 50 unități convenționale.

Anticoruptie.md a constat că există o mare discrepanță dintre numărul de avorturi medicamentoase înregistrate și cantitatea de medicamente – 1462 avorturi versus 13200 cutii importate. Reprezentanții continuă ancheta la întrebarea: Unde se duc peste 10000 de cutii de preparat, valabilitatea căruia este de doar 21 de luni? 

De asemenea, toate adresările pecientelor pentru efectuarea avortului medicamentos sunt înregistrate. „Înregistrarea întreruperilor de sarcină prin metoda medicamentoasă este obligatorie. Ele se înregistrează în Fișa medicală pentru efectuarea întreruperii voluntare a cursului sarcinii (Formularul nr. 003-3/e)”, se stipulează în Standardul privind întreruperea sarcinii al MS.

În Republica Moldova, procedura avortului medicamentos este reglementată de Standardul privind întreruperea sarcinii în condiții de siguranță, aprobat de Ministerul Sănătății în 2020. Acest standard oferă o descriere detaliată și cuprinzătoare a procedurii pentru acest tip de avort, incluzând toate aspectele esențiale care îl însoțesc.

Instituțiile medico-sanitare trebuie să întocmească și să raporteze statistici despre întreruperile de sarcină către Agenția Națională pentru Sănătate Publică, conform Raportului nr. 13 aprobat în 2008. Astfel, deși avortul medicamentos este o metodă neinvazivă și cu un grad ridicat de siguranță, aplicarea sa necesită supravegherea unui cadru medical calificat și nu poate fi realizată în mod independent de către pacientă.

Articole similare