Publică un anunț
piatasud.md

Militară din Cahul: Am distrus stereotipurile // Video

Tatiana Tiosa a decis să se angajeze, în anul 2016, în cadrul Armatei Naționale, după ce a absolvit universitatea. Chiar dacă este licențiată în drept, cariera de militară a atras-o mai mult decât alte profesii. 

„M-a fascinat foarte mult armamentul, disciplina și forma militară. Am distrus stereotipurile pentru că forma militară mă reprezintă. Cred că dacă există disciplină și dacă ai un scop –  ele te determină să devii militar/ă”, ne-a spus Tatiana

Funcția Tatianei vizează lucrul cu efectivul, acordarea suportului pentru subofițeri și, nemijlocit, lucrul cu militarii în termen. Tatiana spune că o femeie într-o astfel de funcție este mult mai stimată și ascultată de către soldați.

„La funcția de sergent principal al brigăzii, activitatea mea constă în a reprezenta drepturile categoriilor de sergenți și militari prin contract, de a menține disciplina, de a monitoriza starea moral-psihologică a sergenților și a soldaților. Sunt stimată, sunt ascultată și sunt un exemplu pentru ei, pentru că au oarecare stimă, și nu încalcă”. 

Mai mult decât atât, soțul Tatianei, de asemenea, este militar, iar familia și prietenii au susținut-o foarte mult în decizia de a face o carieră în forțele armate. 

„Dacă îți place activitatea pe care o faci, nu întâmpini greutăți. Noi suntem un colectiv care ne unim și ne acordăm suport unul altuia și din această cauză suntem puternici. În Armata Națională femeile nu sunt discriminate – bărbații ne acordă suport, împreună desfășurăm marșuri, ne instruim împreună, efectuăm trageri de luptă, nu suntem discriminate și diferite de bărbați”, a menționat militara. 

În cadrul Brigăzii 3 Infanterie Motorizată „Dacia” din Cahul activează circa 40 de femei în diferite funcții militare și civile. 

„Când vii în așa o structura trebuie să realizezi faptul că ești militar/ă. Asta te caracterizează în primul rând și trebuie să depui efort”, a punctat Tatiana.

Acest produs a fost realizat de către Ziua de Azi Cahul, în colaborare cu Centrul Media pentru Tineri, în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova.

Părerile și opiniile exprimate aici aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.

Articole similare