Publică un anunț
piatasud.md

Modificări la indexarea pensiilor, aprobate de deputați

Modificări la indexarea pensiilor, aprobate de deputați

Parlamentul a aprobat, în două lecturi, un proiect de lege care prevede modificarea modalității de indexare a pensiilor și altor prestații sociale și, prin urmare, creșterea coeficientului de indexare. Inițiativa propune menținerea indexării bianuale a pensiilor – în aprilie și în octombrie, dar cu un nou mecanism de aplicare a acesteia, începând cu 1 aprilie anul curent, transmite IPN.

Potrivit proiectului, în aprilie 2021, coeficientul de indexare a pensiilor va constitui media creșterii anuale a indicelui prețurilor de consum pentru ultimii trei ani – 2018, 2019, 2020, iar în octombrie – rata inflației înregistrată în primul semestru al anului în curs. Coeficientul de indexare se va stabili de Guvern.

Inițiativa legislativă aparține deputaților din fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor. Autorii menționează că la 1 aprilie anul curent pensiile ar urma să fie  indexate cu 3,89%, iar în 1 octombrie, conform prognozelor, cu 3,2%.

Modalitatea în vigoare precede că la 1 aprilie coeficientul de indexare constituie rata inflației înregistrate  în ultimul semestru al anului precedent anului indexării. Conform datelor statistice, la finele perioadei de referință – semestrului doi al anului 2020 a fost înregistrată o deflație de -0,68%. Acest lucru ar însemna că în aprilie nu este posibilă indexarea pensiilor.

Articole similare