Publică un anunț
piatasud.md

Moldova – exportator de butași de trandafir pe piața euroasiatică

Moldova – exportator de butași de trandafir pe piața euroasiatică

În perioada anilor 2022-2024 Republica Moldova a exportat peste 3 522 000 de butași (material săditor) de trandafir, principalele țări de export sunt Ucraina, Belarus, Letonia, Turcia, Polonia, România, Lebanon, Uzbekistan, dar și altele.

Agricultorii din satul Dobrogea Veche, raionul Sîngerei sunt unii dintre cei mai activi producători de puieți de trandafir din țară. Operatorii economici din localitatea menționată au reușit, în ultimii trei ani, să exporte o cantitate de peste 570 de mii de butași. Doar în primele luni ale anului 2024 din regiune s-au exportat aproximativ 163 de mii de puieți.

Accesul pe piețe noi reprezintă o oportunitate semnificativă inclusiv și pentru producătorii de puieți de trandafir, astfel, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a obținut în 2022 dreptul Republicii Moldova de a exporta puieți de trandafir și in Uzbekistan.

Amintim, că datorită rezultatului cooperării, la nivel tehnic, între Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor şi Comisia Europeană, a schimbului de informații, a discuțiilor pentru argumentarea riscurilor fitosanitare, Republica Moldova în anul 2022 a obținut dreptul să exporte pe piața UE materialului săditor de nuc și măr, iar în 2024 materialului săditor din genul Prunus L. (prun, vișin, cireș, ș. a).

Articole similare