Neglijarea copilului. Simptome și efecte pe termen lung

Neglijarea copilului. Simptome și efecte pe termen lung

Neglijarea copilului însemnă privarea lui de lucrurile de bază precum hrană, apă, igienă fundamentală, adăpost, îngrijire medicală, educație și suport emoțional.

Neglijarea poate afecta copilul atât fizic, cât și emoțional. Specialiștii de la momjunction.com au elaborat un ghid legat de neglijare, de la tipurile acesteia, cauze, simptome și efecte pe termen lung.

Copilul poate fi neglijat fizic, emoțional, educațional, dar și medical. Iată ce înseamnă fiecare tip de neglijare: 

Neglijarea fizică: părintele sau  persoana responsabilă deîngrijirea copilului nu asigură acestuia necesitățile primare precum mâncare, apă și adăpost. De asemenea, acest tip de neglijare poate include și abandonul copilului, dar și incapacitatea de a-i oferi acestuia un mediu curat și sigur în care să se dezvolte.

Neglijarea emoțională a copilului înseamnă eșecul părintelui în a oferi suport emoțional și dragoste. Poate include incapacitatea părintelui de a-i oferi copilului încurajare, un mediu corespunzător pentru a crește și a se dezvolta, atacuri verbale, izolare, terorizare sau respingere.

Neglijarea medicală reprezintă incapacitatea părintelui de a-i oferi copilului acces la îngrijire medicală. Mulți copii nu au fost niciodată văzuți de un medic, precum și copii care, din nefericire, mor pentru că nu au acces la îngrijire medicală de urgență.

Neglijarea educațională se referă la privarea copilului de a urma o formă de educație potrivită vârstei sale. Poate de asemenea să includă neînscrierea copilului la școală și faptul că nu i se oferă cărți, instrumente de scris, caiete etc.

Semne fizice ale neglijării: 

răniri repetate, incapacitatea de a explica cauză rănirilor, explicații necredibile pentru răni.
vânătăi neobișnuite
faptul că nu primește îngrijiri medicale
răni pe picioare, coapse, spate și brațe
semne de malnutriție
incidente frecvente de boală/infecții netratate
o igienă precare, haine murdare, păr nespălat
supra sau sub ponderabilitate.

Semne emoționale și de comportament:

copilul urinează în pat
are ieșiri necontrolate de furie
nu are prieteni la școală
este trist, deprimat, tăcut 
are o stare permanentă de oboseală
nu are interes pentru activitățile școlare 
are probleme de dezvoltare
absentează frecvent de la școală
mânâncă excesiv
nu are haine adecvate sezonului

Neglijarea poate afecta sănătatea copilului și îi poate încetini dezvoltarea fizică. „Întârzierea de dezvoltare” este termenul medical folosit pentru acei copii care nu se încadrează în standardele de înălțime și greutate potrivite vârstei lor. Este un termen întâlnit mai ales la bebeluși și copii mici.

În cazul părinților, principalii factori care conduc la neglijarea copilului sunt: resursele financiare precare, lipsa  educațeii, abuzul de droguri sau alte substanțe interzise, problemele de sănătate fizică sau mentală, violența domestică, experiența abuzului și a neglijării din copilărie.

Violența poate fi oprită! Orice persoană este în drept să sesizeze autorităţile despre un caz cunoscut de violenţă asupra copilului. Dacă ești martorul unei asemenea situații, nu fi indiferent și solicită ajutor de la:

  • Poliţie, prin intermediul numărului de telefon 112; 
  • Primarul sau asistentul socal din localitate;
  • Serviciul „Telefonul Copilului” – 116111;
  • Medicul de familie, asistentul medical sau Serviciul medical de urgenţă (112).

Implică-te și semnalează fiecare caz de violență!

Victoria Lungu

Articole similare