Nicolae Dandiș: Uniunea Europeană pentru Cahul înseamnă proiecte de peste un miliard de lei

Primarul de Cahul comentează importanța vizitei E.S. Peter Michalko, Șeful Delegației Uniunii Europene la Cahul. 

„Aceste evenimente care au loc astăzi la Cahul nu este doar o vizită de monitorizare și întâlnire cu reprezentanții ai mai multor programe și instituții care implementează proiecte în Cahul. Este o reînnoire a unui angajament a proiectelor ce sunt în derulare și planuri de viitor.  UE4Cahul este un program aparte și sunt mai multe proiecte demarate: parcul central, avansarea a ghișeului unic, iluminatul inteligent, elaborarea unor note conceptuale și depunerea proiectelor pe cooperare inter-comunitară sau chiar școala sportivă” a menționat Nicolae Dandiș.

Edilul a mai menționat că administrația locală este în căutarea și a altor mijloace pentru a realiza proiectele strategice care le-au votat cetățenii în cadrul programului de asemenea, susținut de Uniunea Europeană. 

„Planurile sunt imense, dar bugetele mereu sunt limitate, dar sperăm că mai multe proiecte începute vor avea și susținerea instituțiilor statului. Pe lângă contribuția din bugetul local sau cofinanțarea este un efort financiar din partea municipalității dar avem proiecte care depășesc cu mult bugetele municipale și programele care le oferă Uniunea Europeană. Avem nevoie de suport din partea instituțiilor centrale și sperăm să fie cofinanțate proiecte de zeci de milioane ce în ansamblu arată rezultate și ne ajută să vedem realizate mai multe planuri care le avem pentru Cahul” a mai declarat primarul de Cahul.

Există și alte proiecte care se realizează cu suportul UE: reabilitarea rețelelor de apă și canalizare finanțat de Guvernul Germaniei, StartUp City Cahul care presupune  construcția unui centru și un program în domeniul inovațional și antreprenorial. Sunt mai multe programe pentru antreprenori, pentru sectorul privat în cadrul UE4Moldova Regiuni-Cheie. 

„Sunt proiecte care au creat perspective pentru familii tinere. La fel putem vorbi și de inițiativele susținute de UNICEF Moldova și UN Women, mai multe inițiative sinergia cărora creează rezultate concrete în localitatea noastră și pe această cale vreau să le mulțumesc tuturor. Toate aceste proiecte în următorii 2-3 ani investiții de peste un miliard de lei. Sunt cifre care vorbesc de la sine despre impactul lor și necesitatea acestora. Proiecte mari de investiții în infrastructură” a mai declarat Nicolae Dandiș. 

Nicolae Dandiș a mai menționat că își dorește să creeze o administrație competentă și transparentă capabilă să implementeze împreună cu instituțiile partenere aceste fonduri.

„Mă bucur că avem posibilitatea să conlucrăm cu aceste instituții zi de zi, elaborăm împreună planuri, vedem care sunt avantajele și riscurile. Așteptările acestor programe sunt foarte mari, investițiile vin ca oamenii să simtă impactul a vieții de zi cu zi și sunt convins că peste 2-3 ani dacă o să întrebăm cahulenii cum simt impactul investițiilor UE în localitatea noastră, oamenii vor avea ce arăta și spune. Vom avea o localitate în care lumea să dorească să vrea să rămână și să aibă planuri de dezvoltare, de a crea familii, de a face studii și de a dezvolta afaceri” a punctat primarul Dandiș. 

Precizăm că pe 23 iunie, E.S. Peter Michalko a efectuat o vizită de lucru în municipiul și raionul Cahul, în cadrul căreia a monitorizat implementarea proiectelor de infrastructură realizate cu suportul financiar al Uniunii Europene.

A.O. Cahul „2030” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Ce înseamnă Uniunea Europeană pentru Raionul Cahul”. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Conținutul articolului aparține autorilor și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ.

 

Articole similare