Nucile ar putea fi afectate considerabil de temperaturile mari şi lipsa precipitaţiilor

Nucile ar putea fi afectate considerabil de temperaturile mari şi lipsa precipitaţiilor
© Imagine simbol

Temperaturile mari şi lipsa precipitaţiilor ar putea afecta considerabil cultura nucului. Pentru a discuta despre provocările la zi şi eventualele soluţii pentru a avea o recoltă mai bună şi noi căi pentru export, mai mulţi producători și experţi internaţionali s-au reunit la un congres, la Chişinău.

„Vreau să remarc că asocierea nucicultorilor este esenţială în competitivitatea produsului nostru pe pieţele internaţionale. Noi ne propunem să creăm camerele agricole, o asociaţie profeisonală a agricultorilor care să poată să pregătească alături de asociaţii, producătorii agricoli pentru a absorbi aceste fonduri”, a menționat Sergiu Gherciu, secretar general, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Anna Tibuleac, reprezentant al proiectului OPTIM a precizat în cadrul întâlnirii că aceste acțiuni urmează a fi definite.

„Există un potenţial foarte mare şi noi, prin Asociaţia Nucicultorilor, încercăm să aducem aportul, viziuni strategice, dar şi suportul necesar acestui sector. Activităţile urmează să fie definite”.

Anul trecut, Republica Moldova a exportat peste şapte mii de tone de miez şi circa trei mii de tone de nuci în coajă. Vremea din acest an dă bătai de cap producătorilor.

Simion Cerneanu, antreprenor: „Anul acesta, începutul a fost foarte favorabil pentru nuci şi migdale. S-au format bine, s-au polenizat numai că aceste călduri şi seceta mare le-au forţat să se oprească din creştere şi vor fi puţin subdezvoltate. Noi ne aşteptam la o maximă anul acesta de vreo 100 de tone, dar aşa ar putea să fie 50 sau chiar şi mai puţin, e un an foarte dificil”.

Menționăm că Business-summitul nucicultorilor din Republica Moldova este la cea de-a 10 ediţie şi este organizat cu susţinerea Elveţiei.

Articole similare