Publică un anunț
piatasud.md

O judecătoare care examinează dosarul Șor la Curtea de Apel Cahul vrea să-și dea demisia. CSM a amânat examinarea cererii

O judecătoare care examinează dosarul Șor la Curtea de Apel Cahul vrea să-și dea demisia. CSM a amânat examinarea cererii

Judecătoarea Nina Veleva, care face parte din completul de magistrați care examinează dosarul lui Ilan Șor la Curtea de Apel Cahul, și-a depus cererea de demisie. Examinarea acesteia de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a fost amânată pentru săptămâna viitoare, transmite agora.md

Judecătoarea a cerut ca cererea să fie examinată în lipsă. „Nu văd niciun impediment de a respinge această cerere. Propun să fie admisă”, a spus raportorul proiectului, Petru Moraru.

Membra CSM Elena Belei a făcut trimitere însă la dosarul Șor: „În presă, s-a vehiculat, înainte ca să cunoaștem noi, membrii CSM, despre cererea de demisie a doamnei Veleva, anumite lucruri. Vreau să întreb dacă CSM a solicitat un raport al activității dnei Veleva, în special în ce privește o cauză de mare rezonanță?”.

Președinta ședinței, Nina Cernat, a spus că inspecția judiciară a întocmit un raport privind activitatea Curții de Apel Cahul și modul de examinare a dosarului Șor. 

„Mi-aș dori să fac cunoștință cu acest raport, motiv pentru care propun amânarea examinării cererii pentru ședința următoare. Cred că nu este bine să condamnăm public un judecător din cauza unui dosar. Dar cred că membrii CSM sunt în drept să ia cunoștință despre activitatea unui judecător înainte de a-și da votul pentru demisia onorabilă a acestuia. Eu n-o să-mi pot permite azi să votez pentru admiterea cererii, până nu mă uit în acel raport”, a declarat Elena Belei.

„Într-adevăr, s-au vehiculat mai multe informații în mass-media. Dumneaei a activat o perioadă îndelungată, a considerat, la moment, că nu mai dorește să activeze, este un drept al persoanei. Un singur dosar a fost mediatizat mai mult și din cauza lui persoana nu are dreptul la demisie onorabilă”, a menționat membrul CSM Anatolie Galben.

Într-un final, s-a decis amânarea examinării cererii pentru ședința CSM de săptămâna viitoare.

Menționăm că Ilan Șor a fost reţinut în mai 2015. În 2017, a fost condamnat la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani. Pedeapsa va intra însă în vigoare doar după ce va deveni definitivă.

Articole similare