Publică un anunț
piatasud.md

OMS și USAID au donat mai multor centre de sănătate publică din țară echipamente IT

OMS și USAID au donat mai multor centre de sănătate publică din țară echipamente IT

Echipament IT destinat consolidării sistemului național de supraveghere epidemiologică a fost donat astăzi Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și celor 10 centre regionale de sănătate publică de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și USAID, comunică MOLDPRES.

Donația compusă din 20 laptopuri și 10 imprimante multifuncționale, va fi utilizată pentru îmbunătățirea procesului de colectare a datelor privind infecția COVID-19, fapt ce va permite organizarea unui răspuns prompt privind atenuarea și controlul focarelor COVID-19 la nivel raional și național.

„Echipamentul donat astăzi va contribui la fortificarea capacităților ANSP și a centrelor de sănătate publică din subordine, pentru analiza calitativă a datelor epidemiologice, un element esențial în gestionarea eficientă a pandemiei COVID-19. Este un gest important pentru sistemul de sănătate din țara noastră”, a menționat în cadrul evenimentului de transmitere a donației secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Tatiana Zatîc.

La rândul său, reprezentantul OMS în Republica Moldova, Igor Pokanevych, a specificat că actuala pandemie COVID-19 a arătat încă o dată cât de relevante sunt datele epidemiologice. “Colectarea și analizarea acestor date contribuie direct la gestionarea pandemiei, abordarea rapidă a problemelor de sănătate publică și luarea deciziilor bazate pe dovezi, dar și la împărtășirea datelor naționale la nivel regional și global. Grație suportului USAID, centrele de sănătate publică își vor consolida capacitățile în acest domeniu”, a spus reprezentantul OMS. 

Prezent la eveniment, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, a specificat că Statele Unite, prin intermediul USAID, au acordat Organizației Mondiale a Sănătății și UNICEF 2,15 milioane de dolari pentru a ajuta Moldova să combată COVID-19. “Această asistență a fortificat capacitatea Moldovei de a se pregăti și de a acționa prompt în fața provocărilor cauzate de COVID-19”, a opinat diplomatul.

Articole similare