Picturi murale dedicate egalității de gen au fost realizate în nouă localități din raionul Cahul

Picturi murale dedicate egalității de gen au fost realizate în nouă localități din raionul Cahul

Picturi murale și graffiti dedicate egalității de gen și combaterii violenței față de fete și femei au fost realizate în localitățile Alexanderfeld, Alexandru Ioan Cuza, Andrușul de Jos, Cucoara, Larga Nouă, Pelinei, Slobozia Mare, Vadul lui Isac și Văleni din raionul Cahul.

Peste 130 de tineri și tinere din aceste localități, au participat la atelierele despre egalitatea de gen și artă murală, prin care au abordat și ilustrat viziunea proprie despre egalitatea de gen, stereotipurile cu care se confruntă, eliminarea diferitor forme de discriminare și violență împotriva femeilor și fetelor, partajarea responsabilităților casnice sau participarea egală a fetelor și băieților în toate domeniile vieții. De asemenea, tinerii și tinerele au aflat despre istoria și evoluția picturilor murale, dar și diferența dintre arta murală și graffiti. 

„Tinerii și tinerele au dat dovadă de foarte mult entuziasm și creativitate. Nu vă imaginați câtă bucurie au în ochi și cum le sclipesc ochii atunci când încep să deseneze cu vopselele pe pereți. Este ceva deosebit pentru ei, ceva diferit, nou. Cunoștințele sunt consolidate de emoții, și în plus, desenele rămân în localitățile lor ca simbol că pot schimba lumea” a povestit, iZZY iZVNE (Inna Jeleascova), artistă din Republica Moldova, directoarea AO „Urban Spirit Family”.

În strânsă colaborare cu autoritățile locale și Urban Spirit, începând cu luna iulie, a fost inițiată campania de sensibilizare prin intermediul artei murale – Egalitate prin artă, care conține o serie de activități online și offline, în vederea promovării egalității în bază de gen, combaterii stereotipurilor de gen, precum și încurajării fetelor și femeilor să vorbească și să raporteze cazurile de violență. 

Următoarea etapă a proiectului va consta în organizarea unei școli de vară cu participarea tinerilor din Cahul, Baurci-Moldoveni și Zîrnești, dar și realizarea unor picturi murale în aceste localități. Programul taberelor va include informații despre utilizarea artei ca instrument de promovare a egalității de gen, activități distractive, cum ar fi break-dance sau program cu implicarea DJ-ului, etc.

Inițiativa de realizare a acestor picturi murale și graffiti face parte din proiectul EVA – „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women Moldova, în parteneriat cu UNICEF.

Articole similare