O excursie virtuală prin Muzeul de la Cîșlița-Prut, creat cu suportul UE
Patrimoniul cultural cu care se poate lăuda orice localitate cât de mică nu ar fi, ar putea fi valorificat după modelul satului Cîșlița-Prut, raionul Cahul.
Cu suportul Uniunii Europene, prin intermediul unui grant oferit prin GAL Lunca Prutului de Jos, la Cîșlița-Prut a fost la propriu adunat un adevărat muzeu al satului. 81 mii lei au fost în total investiți pentru a amenaja o parte din holul nefolosit al casei de cultură din localitate într-un adevărat muzeu. Afară, la intrarea în instituție, a fost construit un cuptor autentic, funcțional, pentru a arăta pe viu ce înseamnă bucate gătite la cuptor.
„Datorită Uniunii Europene avem ceea ce vedeți azi aici. Mulțumim UE, mulțumim celora care au fost receptivi la idea noastră, să păstrăm aceste vestigii urmașilor noștri. Ca să știe de unde au plecat, de unde le este rădăcina, să nu steie în lăzi la bunicuțe dar să putem să le arătăm lumii” Natalia Nicula, directoarea Palatului de Cultură din satul Cîșlița-Prut.
Au strâns exponatele de la bătrânele și bătrânii din sat. Unii săteni au adus de acasă pentru muzeu obiecte ale buneilor care au deja nu mai sunt în viață. Au colectat covoare și prosoape vechi, icoane, obiecte de uz gospodăresc care deja nu mai sunt folosite.
„Bunicuțele au fost foarte receptive, m-au ajutat să mergem să le colectăm prin sat. Să vă spun sincer erau bunicuțe care cu jale le dădeau dar aveau încredere în noi că vor fi păstrate și vor fi văzute de multă lume” ne-a mai declarat Natalia Nicula.
Pandemia a afectat activitatea muzeului, care în acest timp devenise un adevărat centru de atracție a localnicilor, diasporei dar și turiștilor care erau în trecere prin sat.
„Până la pandemie nu am dus lipsă de vizitatori din Israel, Ucraina, România, Italia, Grecia. Toți consătenii care sunt departe, chiar recent au venit 2 surori și un frate care trăiesc demult la Chișinău dar au dorit să susțină muzeul” ne-a mai spus Natalia Nicula.
Pe final directoarea Palatului de Cultură din satul Cîșlița-Prut ne-a spus: Vrem să promovăm tradițiile, folclorul, ceea ce avem lăsat de la urmași. Vă poftim la noi să veniți atunci când este verde și frumos. Avem cu ce ne mândrim. Veniți să vizitați satul, aici ai ce vedea”.
A.O. Cahul „2030” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Ce înseamnă Uniunea Europeană pentru Raionul Cahul”. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).
Conținutul articolului aparține autorilor și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ